STUDIU. De ce ajung unii tineri sănătoși să facă forme grave de COVID-19

deces-COVID

deces-COVID

O echipă internațională de cercetători a realizat un studiu pentru a vedea de ce unii tineri care nu au alte boli ajung să facă forme severe de COVID-19. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că există cinci gene care sunt mai active la tinerii cu forme grave de COVID-19 decât la cei cu simptome mai puțin severe.

Lucrarea științifică a fost publicată în revista Science Translational Medicine, scrie Medical Express.


Unii tineri sănătoși, în ciuda faptului că nu au comorbidități, dezvoltă totuși forme grave ale bolii. De ce se întâmplă asta rămâne un mister. În acest studiu, însă, cercetătorii au găsit un posibil indiciu – gene care par să reducă capacitatea organismului de a lupta împotriva bolii atunci când sunt activate.

Lucrarea a implicat colectarea de probe de plasmă de la 72 de pacienți tineri, internați cu COVID, dintre care 47 erau în stare gravă.

Niciunul dintre participanții la cercetare nu a avut afecțiuni anterioare care le-ar fi putut explica simptomele. Echipa a colectat, de asemenea, mostre de la 22 de tineri infectați care au avut forma ușoară a bolii.

Cercetătorii au remarcat de la început că acei pacienți care erau în stare mai gravă sufereau și de inflamații și de coagulare crescută.

Apoi au efectuat secvențierea întregului genom pe probe, împreună cu secvențierea ARN, proteomica celulară, profilarea citokinelor și imunofenotiparea. Ei au folosit, de asemenea, o aplicație de învățare automată pentru a identifica tiparele genelor.

Analiza lor a relevat cinci gene care au fost mai active la pacienții cu simptome severe de COVID-19. Una dintre ele, ADAM9, s-a dovedit a fi cea mai răspândită.

Echipa de cercetători a descoperit că atunci când ADAM9 a fost blocat în țesuturile pulmonare, virusul nu mai reușea să se multiplice.

Cercetătorii sugerează că toate cele cinci gene pe care le-au identificat trebuie să fie studiate mai riguros, în special ADAM9. Acest lucru ar putea duce la noi terapii.

Exit mobile version