• Acest lucru ar putea însemna că virusul se transmite mai ușor, provocând doar o boală ușoară sau asimptomatică.
  • Oamenii de știință nu știu încă dacă Omicron este mai infecțios decât alte variante, dacă provoacă o boală mai gravă sau dacă va depăși Delta ca variantă cea mai răspândită.
  • Poate dura câteva săptămâni pentru a obține răspunsuri la aceste întrebări.

Conform certcetătorilor, varianta Omicron a virusului care provoacă COVID-19 a dobândit cel puțin una dintre mutațiile sale prin preluarea unui fragment de material genetic dintr-un alt virus – posibil unul care provoacă răceala – prezent în aceleași celule infectate, informează Reuters.

Această secvență genetică nu apare în nicio versiune anterioară a coronavirusului, numită SARS-CoV-2, dar este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cei care provoacă răceala comună și, de asemenea, în genomul uman, au spus cercetătorii.

Prin introducerea acestui fragment în propriul sau material genetic, Omicron s-ar putea face să pară „mai uman”, ceea ce l-ar ajuta să evite atacurile sistemului imunitar uman, a declarat Venky Soundararajan de la firma de analiză a datelor Nference, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, care a condus studiul publicat joi pe site-ul OSF Preprints.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Plămânii și sistemul gastrointestinal pot găzdui simultan mai multe virusuri

Acest lucru ar putea însemna că virusul se transmite mai ușor, provocând doar o boală ușoară sau asimptomatică. Oamenii de știință nu știu încă dacă Omicron este mai infecțios decât alte variante, dacă provoacă o boală mai gravă sau dacă va depăși Delta ca variantă cea mai răspândită. Poate dura câteva săptămâni pentru a obține răspunsuri la aceste întrebări.

Celulele din plămâni și din sistemul gastrointestinal pot găzdui simultan SARS-CoV-2 și coronavirusuri de răceală comună, conform studiilor anterioare. O astfel de co-infecție creează scena recombinării virale, un proces în care doi viruși diferiți din aceeași celulă gazdă interacționează în timp ce fac copii ale lor, generând noi copii care au material genetic de la ambii „părinți”.

Această nouă mutație ar fi putut să apară mai întâi la o persoană infectată cu ambii agenți patogeni, atunci când o versiune a SARS-CoV-2 a preluat secvența genetică de la celălalt virus, au spus Soundararajan și colegii săi în studiu, care nu a fost încă revizuit de către colegi.

Aceeași secvență genetică apare de multe ori într-unul dintre coronavirusurile care provoacă răceli la oameni – cunoscut sub numele de HCoV-229E – și în virusul imunodeficienței umane (HIV) care provoacă SIDA, a spus Soundararajan.

Africa de Sud are cea mai mare rată de HIV din lume

Africa de Sud, unde Omicron a fost identificat pentru prima dată, are cea mai mare rată de HIV din lume, ceea ce slăbește sistemul imunitar și crește vulnerabilitatea unei persoane la infecțiile cu virusuri de răceală comună și alți agenți patogeni. În acea parte a lumii, există mulți oameni în care ar fi putut avea loc recombinarea care a adăugat acest set de gene la Omicron, a spus Soundararajan.

„Probabil am ratat multe generații de recombinări” care au avut loc de-a lungul timpului și care au dus la apariția lui Omicron, a adăugat Soundararajan.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma originile mutațiilor lui Omicron și efectele acestora asupra funcției și transmisibilității. Există ipoteze concurente că cea mai recentă variantă ar fi putut petrece ceva timp evoluând într-o gazdă animală.

Între timp, a spus Soundararajan, noile descoperiri subliniază importanța ca oamenii să facă vaccinurile COVID-19 disponibile în prezent.

„Trebuie să vă vaccinați pentru a reduce șansele ca alți oameni, care sunt imunocompromiși, să se confrunte cu virusul SARS-CoV-2”, a spus Soundararajan.