STUDIU. Muzeele virtuale pot îmbunătăți sănătatea mentală a adulților în vârstă

muzeu virtual

muzeu virtual

Prin combinarea tehnologiei cu activități artistice interactive, persoanele în vârstă care locuiesc la domiciliu pot face ca muzeele să vină la ele – iar acest lucru le poate sprijini sănătatea, bunăstarea fizică, mentală și socială, potrivit unui nou studiu.

Această activitate participativă bazată pe artă ar putea deveni un model care ar putea fi oferit în muzee și instituții de artă din întreaga lume pentru a promova îmbătrânirea activă și sănătoasă, a declarat autorul principal, Dr. Olivier Beauchet, profesor de medicină la Universitatea din Montreal.

La scară globală, izolarea socială este legată de o serie de amenințări la adresa sănătății, inclusiv un risc crescut de boli de inimă și de accident vascular cerebral, precum și de deteriorare mentală și chiar de deces prematur. Pandemia COVID-19 nu a făcut decât să sporească izolarea persoanelor în vârstă, din cauza necesității ca acestea să își reducă la minimum expunerea.

Cercetătorii au declarat că acest nou studiu – publicat marți în revista Frontiers in Medicine – demonstrează modul în care vizitele virtuale la muzeu pot îmbunătăți în mod semnificativ calitatea vieții persoanelor vârstnice izolate la domiciliu, adică sănătatea lor. Pe parcursul a trei luni, Beauchet și colegii săi au lucrat cu Muzeul de Arte Frumoase din Montreal (MMFA) la această cercetare. În total, au fost recrutați 106 vârstnici din zona Montreal.

Jumătate au participat săptămânal la tururi ghidate online; jumătate nu au făcut nicio activitate culturală. Cei care au luat parte la vizitele virtuale și-au văzut scorurile la măsurătorile privind izolarea socială, bunăstarea, calitatea vieții și fragilitatea îmbunătățite semnificativ.

Studiul nostru a arătat că activitatea bazată pe artă poate fi o intervenție eficientă, a declarat Beauchet într-un comunicat de presă al revistei. Cel mai mare beneficiu al vizitelor virtuale de 45 de minute la muzeu, care au inclus și o sesiune de 15 minute de întrebări și răspunsuri cu un ghid al muzeului, pare să fie reducerea fragilității, au spus cercetătorii.

Fragilitatea se referă la o condiție vulnerabilă care expune persoanele la evenimente adverse de sănătate și dizabilități incidente care au un impact negativ asupra calității vieții lor și cresc costurile sociale și de sănătate, a spus Beauchet. Sistemele de sănătate și sociale trebuie să abordeze provocarea de a limita fragilitatea și consecințele sale adverse aferente în rândul populației îmbătrânite.

Noul studiu este o continuare a unei cercetări care a examinat avantajele potențiale pentru sănătate ale unui program pentru seniori derulat de MMFA numit Joia la muzeu.

Exit mobile version