- Persoanele care locuiesc cu un soț sunt mai puțin susceptibile de a avea niveluri ridicate de zahăr din sânge.
- Cercetătorii cred că, cuplurile își influențează reciproc comportamentul – cum ar fi dieta.
- Cercetări anterioare au constatat că mariajul poate duce la o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o durată de viață mai lungă.
O căsnicie nefericită este mai bună pentru sănătate decât să fii singur sau divorțat, sugerează un studiu. Persoanele care trăiesc cu un soț sau o soție au mai puține șanse de a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge, care poate duce la diabet de tip 2 – indiferent cât de armonioasă sau acritică este relația lor, potrivit cercetării.
Advertisment
Experții consideră că, cuplurile își influențează reciproc comportamentul – cum ar fi dieta – și tind să aibă un venit comun mai mare, ceea ce poate duce, de asemenea, la o alimentație mai sănătoasă. Cercetări anterioare au constatat că mariajul poate duce la o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o durată de viață mai lungă, mai puține accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, un risc mai mic de depresie și o alimentație mai sănătoasă decât în cazul persoanelor singure.
Dar cercetătorii au vrut să se concentreze asupra modului în care o relație pe termen lung a influențat nivelul de zahăr din sânge, care poate fi rezultatul unor factori precum ceea ce mâncăm, hormonii și stresul. Aceștia au analizat date despre peste 3.300 de adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 89 de ani, din cadrul Studiului longitudinal englez privind îmbătrânirea, scrie Daily Mail.
Recomandări
Oamenii au fost întrebați dacă aveau un soț, o soție sau un partener care locuia cu ei, 76% dintre participanți fiind căsătoriți sau în concubinaj. De asemenea, li s-au pus întrebări pentru a examina nivelul de tensiune și de sprijin în cadrul relației. Rezultatele au fost apoi analizate alături de datele colectate din probele de sânge prelevate la fiecare patru ani, care măsurau nivelul mediu al glicemiei, cunoscut sub numele de HbA1c.
Experții de la Universitatea Carleton din Ottawa, Canada, și de la Universitatea din Luxemburg au constatat că cei care erau căsătoriți sau trăiau împreună aveau niveluri de zahăr în sânge care erau în medie cu o cincime (21%) mai mici decât cei care erau singuri, divorțați sau îndurerați. Același lucru era valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei, au arătat rezultatele.
Calitatea relației nu a făcut nicio diferență semnificativă în ceea ce privește nivelurile medii de glucoză din sânge, ceea ce, recunosc ei, a fost surprinzător, având în vedere constatările anterioare care sugerează că relațiile de sprijin sunt cele mai benefice. Cu toate acestea, cei care au trecut prin tranziții maritale – cum ar fi divorțul – au înregistrat, de asemenea, modificări semnificative ale nivelului de HbA1c și ale șanselor de prediabet, afecțiune care adesea precede diabetul.
Katherine Ford, de la Universitatea Carleton din Ottawa, care a condus studiul, a sugerat că această relație a arătat modul în care sănătatea oamenilor s-ar putea împleti în relații. Ea a spus: „Aș specula că mariajul și parteneriatele de concubinaj necesită o investiție emoțională specială pe o perioadă lungă de timp. Importanța acestui tip de relație înseamnă, probabil, că pierderea ei poate avea implicații asupra sănătății, cum ar fi nivelul mediu al glicemiei.”
Peste 4,9 milioane de persoane din Marea Britanie suferă de diabet, potrivit celor mai recente cifre furnizate de Diabetes UK, iar aproximativ 7 milioane riscă să dezvolte această afecțiune. De asemenea, se estimează că există 850.000 de persoane care trăiesc cu diabet de tip 2, dar care nu sunt diagnosticate, marea majoritate a cazurilor fiind legate de un stil de viață nesănătos. Concluziile, publicate în revista BMJ Open Diabetes Research & Care, sugerează că relațiile ar putea fi cheia pentru a menține un nivel scăzut de zahăr în sânge, orice relație fiind mai bună decât niciuna. Acestea sugerează un sprijin sporit pentru adulții în vârstă care trec prin divorț sau doliu și că relațiile ar trebui încurajate mai târziu în viață pentru a reduce riscul de probleme de sănătate.
Cercetătorii concluzionează: „În general, rezultatele noastre au sugerat că relațiile maritale/coabitare au fost invers legate de nivelurile de HbA1c, indiferent de mărimea sprijinului sau a tensiunii conjugale. În mod similar, aceste relații păreau să aibă un efect protector împotriva nivelurilor de HbA1c peste pragul de prediabet.”
Partenerii noștri