• Un nou studiu britanic arată că vaccinurile anti-COVID de la Pfizer și AstraZeneca protejează persoanele în vârstă și mai vulnerabile la fel de mult ca persoanele tinere și sănătoase.
  • În Marea Britanie, prima doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca a scăzut rata de infectare cu 65%.
  • Vaccinurile au fost mai eficiente împotriva formelor simptomatice de Covid decât în cazul persoanelor asimptomatice.

Un nou studiu arată că o singură doză a vaccinului Oxford/AstraZeneca sau Pfizer/BioNTech reduce riscul de infectare cu coronavirus cu aproape două treimi și protejează persoanele în vârstă și mai vulnerabile la fel de mult ca persoanele tinere și sănătoase, scrie The Guardian.

Studiul realizat de Universitatea Oxford și Office for National Statistics este prima lucrare care arată impactul asupra noilor infecții și răspunsuri imune într-un grup mare de adulți.

Așadar, prin reducerea ratei de infectare, vaccinurilenu numai că vor preveni spitalizările și decesele, ci vor ajuta și la ruperea lanțurilor de transmitere a virusului.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Cercetătorii au analizat rezultatele testelor Covid a peste 350.000 de persoane din Marea Britanie în perioada decembrie-aprilie. Aceștia au descoperit că la 21 de zile după vaccinare, infecțiile cu noul coronavirus au scăzut cu 65%.

Potrivit studiului, vaccinurile au fost mai eficiente împotriva formelor simptomatice de Covid decât în cazul persoanelor asimptomatice, reducând rata de infectare cu 72% și respectiv 57%, comparativ cu datele observate la populația nevaccinată.

Totodată, oamenii de știință spun că a doua doză de vaccin Pfizer a scăzut rata de infectare în cazul persoanelor simptomatice cu 90%, iar cu 70% în cazul celor asimptomatici.