• Zece minute de exerciții fizice moderate pe zi ar preveni mai mult de 111.000 de decese pe an, potrivit unei noi analize.
  • O plimbare zilnică rapidă de 10 minute are o mulțime de beneficii pentru sănătate și este importantă pentru cele 150 de minute de exerciții fizice săptămânale recomandate.
  • Chiar și o plimbare de câteva minute poate face diferența.

Ar putea o plimbare de 10 minute de mers pe jos în fiecare zi să vă adauge ani la viață? Un studiu recent efectuat pe aproape 5.000 de adulți în vârstă a constatat că numărul deceselor a scăzut odată cu creșterea activității fizice. Doar 10, 20 sau 30 de minute de exerciții fizice în plus pe zi pe zi au redus ratele anuale de mortalitate cu șapte, 13 și, respectiv, 17 procente.

Cercetarea se bazează pe americani cu vârste cuprinse între 40 și 85 de ani care au purtat accelerometre pe talie timp de o săptămână. „Potențialul beneficiu pentru sănătatea publică cu modificarea activității fizice zilnice cu o cantitate controlabilă nu este încă cunoscut. În acest studiu, am folosit măsurători cu accelerometrul pentru a examina asocierea dintre activitatea fizică și mortalitate la un eșantion de adulți din SUA, bazat pe populație”, scriu autorii în lucrarea lor. „Aceste constatări susțin punerea în aplicare a strategiilor bazate pe dovezi pentru a îmbunătăți activitatea fizică a adulților și pentru a reduce potențial decesele”.

Studiul arată că 10 minute de activitate fizică în fiecare zi au dus la un număr estimat de 111.174 decese care pot fi prevenite pe an. Numărul aproape că s-a dublat și triplat, ajungând la 209.459 și, respectiv, 367.037, pentru 20 și 30 de minute. Rezultate similare au fost observate pentru bărbați și femei, inclusiv pentru cei din toate mediile etnice. Voluntarii au fost urmăriți în medie timp de zece ani, timp în care au avut loc 1.165 de decese. Cercetătorii au folosit o tehnică statistică numită PAF (fracția atribuibilă populației (PAF). Aceasta a estimat proporția care ar fi putut fi prevenită anual cu
creșteri modeste ale activității fizice moderate spre viguroase (MVPA).

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Pentru adulții sănătoși, medicii recomandă cel puțin 150 de minute de activitate sau 75 de minute de activitate aerobică moderată, respectiv viguroasă, pe săptămână. „Studiile anterioare sugerează că un număr substanțial de decese ar putea fi prevenit anual prin creșterea nivelului de activitate fizică a populației”, se arată în document. „Cu toate acestea, estimările anterioare s-au bazat pe eșantioane de conveniență, au folosit date de activitate fizică auto-raportate și au presupus creșteri relativ mari ale nivelurilor de inactivitate – de exemplu, mai mult de 30 de minute pe zi.”