• Adulții mai tineri de 30 de ani au devenit mai nevrotici și mai puțin conștiincioși din 2020.
  • Pe baza unor răspunsuri, neuroticismul în general în Statele Unite a scăzut ușor în 2020, în primul an al pandemiei.
  • Oamenii tind să devină mai conștiincioși și mai agreabili și mai puțin nevrotici odată cu vârsta, un proces cunoscut sub numele de maturizare psihologică.

Este posibil ca dezvoltarea psihologică a tinerilor adulți să fi fost afectată de pandemia COVID-19. Oamenii tind să devină mai conștiincioși și mai agreabili și mai puțin nevrotici odată cu vârsta, un proces cunoscut sub numele de maturizare psihologică. În Statele Unite, pandemia pare să fi inversat această traiectorie a personalității, în special în rândul adulților sub 30 de ani, raportează cercetătorii la 28 septembrie în PLOS ONE. Dacă aceste tipare persistă, acest lucru ar putea însemna probleme pe termen lung pentru această cohortă, spun cercetătorii.

Devii mai bun pe măsură ce treci prin viață în a fi responsabil, în a face față emoțiilor și în a te înțelege cu ceilalți, spune psihologul personalității Rodica Damian de la Universitatea din Houston, care nu a fost implicată în acest studiu. Faptul că la acești tineri adulți se observă modelul opus arată într-adevăr o dezvoltare întârziată.

Personalitatea modelează modul în care oamenii gândesc, simt și se comportă. Cercetătorii evaluează adesea profilul de personalitate al unei persoane în funcție de cinci trăsături de bază: neuroticism, conștiinciozitate, agreabilitate, extraversiune și deschidere către experiență. De-a lungul timpului, aceste trăsături se schimbă ușor la indivizi; de exemplu, neuroticismul tinde să scadă, în timp ce agreabilitatea se îmbunătățește de obicei.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Totuși, pandemia ar putea să răstoarne aceste linii de tendință tipice. Chiar și după ce au luat în calcul schimbările așteptate, cercetătorii din noul studiu au observat o schimbare de personalitate de aproximativ un deceniu, în medie pentru toți participanții la studiu, în doar trei ani – dar mergând în direcția opusă celei așteptate. Adulții tineri au prezentat cele mai mari schimbări în anumite trăsături. Adulții de vârstă mijlocie – între 30 și 64 de ani – au prezentat mai multe schimbări în toate trăsăturile. Personalitatea adulților mai în vârstă, între timp, a rămas în mare parte neschimbată.

Pentru a examina schimbările de personalitate în Statele Unite înainte și în timpul pandemiei, psihologul personalității Angelina Sutin și colegii săi au analizat datele din studiul Understanding America Study.

Acest studiu analizează modul în care atitudinile și comportamentele din țară se schimbă ca răspuns la evenimente majore, cum ar fi alegerile prezidențiale din 2020 și pandemia în curs de desfășurare. Dintre cei intervievați, aproximativ 7.000 de persoane – cu vârste cuprinse între 18 și 109 ani – au făcut un inventar de personalitate cel puțin o dată în cei șase ani dinaintea pandemiei și o dată în timpul pandemiei.

Pe baza acestor răspunsuri, neuroticismul în general în Statele Unite a scăzut ușor în 2020, în primul an al pandemiei. Această constatare reflectă ceea ce cercetătorii au descoperit cu un set de date diferit în urmă cu doi ani, când au raportat că neuroticismul a scăzut la adulți în primele șase săptămâni ale pandemiei. Dar noile constatări includ date din 2021 și 2022, care arată că scăderea a fost trecătoare.

Acea scădere inițială s-a datorat probabil sentimentului de solidaritate care a apărut în primele luni ale crizei sanitare, împreună cu faptul că oamenii și-au atribuit îngrijorările mai degrabă crizei decât propriei lor stări interne, spune Sutin, de la Florida State University din Tallahassee. În al doilea an, tot acest sprijin s-a destrămat.