• Micii aerosoli emiși atunci când vorbești rămân în aer mai mult timp decât picăturile mai mari rezultate dintr-o tuse
  • Un nou studiu arată că particulele emise în timpul vorbirii răspândesc coronavirusul mai repede decât cele rezultate prin tuse

Dacă vorbești cu un prieten atunci ești infectat cu coronavirus, riscul de a-i transmite virusul este mai mare decât dacă tușești lângă el, din cauza particulelor persistente, sugerează un nou studiu.

Coronavirusul poate fi răspândit prin mai multe căi, inclusiv prin picăturile emise de o persoană infectată atunci când respiră, vorbește sau tușește. Așa se explică de ce virusul se răspândește mult mai ușor în spații închise. În timp ce picăturile mari cad pe pământ pe distanțe scurte, picăturile minuscule, cunoscute sub numele de aerosoli, pot transporta virusul pe distanțe mai mari de doi metri, iar virusul persistă.

Rezultatele experților arată că durează câteva secunde pentru ca particulele expulzate să se răspândească pe o distanță de cel puțin doi metri, scrie The Guardian.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Aveți nevoie de măști, de distanțare și de o ventilație bună în încăperi, astfel încât aceste particule să nu se acumuleze într-un spațiu închis și să fie îndepărtate în siguranță“, spune prof. Pedro Magalhães de Oliveira, expert în mecanica fluidelor la Universitatea din Cambridge și coautor al studiului.

Distanța de doi metri este ineficientă dacă nu sunt purtate măștile de protecție

Echipa de cercetători avertizează că nu este sigur să stai fără mască lângă o persoană infectată care vorbește sau tușește, chiar dacă stă la doi metri de tine.

Vorbirea este o problemă foarte importantă atunci când vorbim despre transmiterea virusului. Ea trebuie luată în considerare pentru că produce particule mult mai fine decât tusea, iar aceste particule pot persista timp de cel puțin o oră în cantități care sunt suficiente pentru a provoca boala“, spune de Oliveira.