• Un nou studiu arată că persoanele care consumă cafea ar putea avea un risc mai mic de deces prematur.
  • Studiul se bazează pe date de la peste 171.000 de participanţi la UK BioBank.
  • În Marea Britanie se consumă zilnic aproximativ 98 de milioane de ceşti de cafea.

Persoanele care beau cafea, cu sau fără zahăr, par să aibă un risc mai mic de deces prematur, deşi experţii avertizează că rezultatul ar putea să nu se datoreze băuturii în sine.

Potrivit British Coffee Association, în Marea Britanie se consumă zilnic aproximativ 98 de milioane de ceşti de cafea, iar National Coffee Association arată că în SUA această cifră este de aproximativ 517 milioane de ceşti.

Studii anterioare au sugerat că băutura poate fi benefică pentru sănătate, consumul de cafea fiind asociat cu un risc mai mic de afecţiuni, de la boli hepatice cronice la anumite tipuri de cancer şi chiar demenţă, potrivit The Guardian.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Acum, cercetătorii din China au descoperit că persoanele care au consumat o cantitate moderată de cafea în fiecare zi, îndulcită sau nu cu zahăr, au avut un risc mai mic de deces pe o perioadă de şapte ani decât cele care nu au consumat cafea. Rezultate similare au fost găsite pentru cafeaua instant, măcinată şi decofeinizată.

Studiul, publicat în Annals of Internal Medicine, se bazează pe date de la peste 171.000 de participanţi la UK BioBank, care a colectat informaţii genetice, despre stilul de viaţă şi sănătate de la peste 500.000 de persoane de la începuturile sale, în 2006, inclusiv detalii despre obiceiurile de consum de cafea ale participanţilor.

Echipa a folosit date din certificatele de deces pentru a urmări participanţii pentru o perioadă medie de şapte ani, începând cu 2009, timp în care au murit 3.177 de persoane. După ce a luat în considerare factori precum vârsta, sexul, etnia, nivelul de educaţie, statutul de fumător, cantitatea de activitate fizică, indicele de masă corporală şi regimul alimentar, echipa a constatat că, în comparaţie cu cei care nu au băut această infuzie, persoanele care au consumat cafea neîndulcită au avut cel mai mic risc de deces.

Cea eficientă schimbare, un risc de deces cu 29% mai mic, a fost observată în cazul celor care beau între 2,5 şi 4,5 ceşti pe zi. Reduceri ale riscului de deces au fost observate şi în cazul cafelei îndulcite cu zahăr, cel puţin pentru cei care beau între 1,5 şi 3,5 ceşti pe zi. Tendinţa a fost mai puţin clară în cazul persoanelor care au folosit îndulcitori artificiali.

Cei mai mulţi dintre cei care au folosit zahăr au adăugat doar o lingură în băutură – ceea ce înseamnă că nu este clar dacă rezultatele ar fi valabile şi în cazul cafelelor speciale cu un conţinut ridicat de zahăr.

Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, care nu a fost implicat în această lucrare, a avertizat că rezultatele, deşi intrigante, nu sunt clare. „Natura observaţională a acestui nou studiu înseamnă că aceste concluzii sunt departe de a fi definitive”, a spus el. „Acest lucru se datorează faptului că băutorii de cafea sunt în general mai înstăriţi şi au o viaţă mai sănătoasă decât cei care nu beau cafea şi rămân neconvins dacă aceşti factori pot fi depăşiţi în studiile observaţionale”.

Profesorul Sattar a adăugat că dovezile genetice nu au legat cafeaua de niciun beneficiu important pentru sănătate. „Aş sugera oamenilor să se limiteze la cafea sau ceai, de preferinţă fără zahăr, la care majoritatea oamenilor se pot adapta, şi să încerce să facă toate celelalte lucruri despre care ştim că vă menţin sănătoşi, să se mişte mai mult, să mănânce şi să doarmă mai bine”.