• Riscul de a face o formă severă de Covid depinde de tipul de astm
  • Persoanele care suferă de astm alergic nu fac forma severă a bolii
  • Studiul a apărut în Journal of Allergy and Clinical Immunology
  • Au fost analizaţi 65.000 de bolnavi cu astm

Riscul de a face o formă severă de Covid-19 depinde de tipul de astm. Adică? În general, infecţiile virale declanşează agravarea astmului, dar specialiştii sunt de acord cu o veste bună, și anume că persoanele care suferă de astm alergic nu vor face o formă care să le pună viaţa în pericol. Însă, la persoanele cu astm non-alergic este alta discuţia.

Cercetătorii de la Harvard au descoperit că a avea astm non-alergic creşte riscul de COVID-19 sever cu până la 48%. Această concluzie se bazează pe datele de la 65.000 de bolnavi de astm. Cu toate astea, astmul nu este încă în topul comorbidităţilor care duc la forme foarte grave ale bolii.

ANNE-MARY MANOLACHE, persoană cu astm: ,,Este destul de periculos şi astmul bronşic cronic, la fel ca orice altă problemă cronică. După cum auziţi, am şi o problemă la respiraţie. În fiecare dimineaţă, am aceeaşi problemă. Mă trezesc cu nasul înfundat. Astmul, da, într-adevăr este o problemă destrul de importantă, mai ales în perioada aceasta”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

GILDA POPESCU, medic pneumolog: ,,Astmul este o boală inflamatorie cronică, caracterizată prin proces inflamator şi obstrucţie a căilor aeriene. Dacă pacientul contractează şi infecţia cu Sars-Cov-2, manifestările sunt mult mai accentuate, tocmai datorită acestei inflamaţii preexistente. Virusul găseşte aici o cantitate mai mare de mucus şi se poate înmulţi mult mai uşor.

Pe lista comorbidităţilor sunt trecute și afecţiunile cronice obstructive ale plămânului.

Dintre afecţiunile cronice obstructive fac parte astmul și bpoc-ul. Sunt afecţiuni la risc, care pot să îngreuneze situaţia unui pacient care contractează în plus şi infecţia cu Sars-Cov-2.