• Tulpina Omicron prezintă multiple mutații în proteina spike care nu au fost observate anterior.
  • Mutațiile din proteina Omicron s-au suprapus în mod semnificativ cu mutațiile SARS-CoV-2, cunoscute pentru adaptarea la animale gazdă, precum șoarecii.
  • Pentru a testa teoria transmiterii între specii, oamenii de ştiinţă au analizat dacă Omicron se poate lega de receptorii celulelor de şoarece, nurcă sau pangolin.

Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson şi cele vindecate au protecţie zero față de Omicron. Un nou studiu care nu a fost încă revizuit sau acceptat pentru publicare, realizat de o echipă de cercetători internaţionali, atât ai unor companii private, cât ai unor instituţii precum Universitatea din Washington sau Institutul Naţional de Genetică Moleculară din Italia, arată că varianta Omicron ar putea proveni de la șoarece.

Tulpina prezintă multiple mutații în proteina spike care nu au fost observate anterior. Studiile inițiale sugerează că Omicron reduce substanțial capacitatea de neutralizare a anticorpilor induși de vaccinuri și de infecții anterioare.

Cum a apărut Omicron?

Mai mult, mutațiile din proteina Omicron s-au suprapus în mod semnificativ cu mutațiile SARS-CoV-2, cunoscute pentru adaptarea la animale gazdă, precum șoarecii. În ansamblu, rezultatele preliminare ale studiului sugerează că varianta a sărit de la om la șoarece, a acumulat rapid mutații favorabile infectării acestei gazde, apoi s-a întors la om, sub forma Omicronului, printr-o „transmitere ping-pong”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

„Numărul fără precedent de mutaţii găsite în genomul Omicron ridică întrebări cu privire la originea acestuia”, afirmă autorii.

Pentru a testa teoria transmiterii între specii, oamenii de ştiinţă au analizat dacă Omicron se poate lega de receptorii celulelor de şoarece, nurcă sau pangolin. Au descoperit că ipoteza este corectă, dar că nu este valabilă şi în cazul altor animale, şi au menţionat că variantele anterioare ale virusului nu s-au legat de niciuna dintre cele trei rozătoare.

„Descoperirile sugerează că mutaţiile variantei Omicron ar fi permis adaptarea la rozătoare şi au contribuit la o potenţială creştere a transmiterii la om”, precizează cercetătorii.