• Un nou studiu, publicat în revista „Psychology & Health”, arată că personalitatea unui copil poate dezvălui cât de probabil este ca acesta să bea și să fumeze când va fi mare.
  • Cercetătorii de la o Universitate din Finlanda au descoperit o legătură între comportamentul socio-emoțional la vârsta de opt ani și obiceiurile legate de sănătate ale persoanei respective mai târziu în viață.
  • S-a identificat că autodisciplina și un nivel de educație mai ridicat este în strânsă legătură cu dorința de a consuma alcool sau de a fuma atunci când copilul devine adult.

Personalitatea unui copil poate dezvălui cât de probabil este ca acesta să bea și să fumeze când va fi mai mare, arată un nou studiu. Cercetătorii de la o Universitate din Finlanda au descoperit o legătură între comportamentul socio-emoțional la vârsta de opt ani și obiceiurile legate de sănătate ale persoanei respective mai târziu în viață.

Aceștia au descoperit că autodisciplina în rândul fetițelor a dus la o activitate fizică mai intensă la vârsta mijlocie. Copiii cu acest tip de personalitate se comportă, în general, amabil și constructiv în timpul conflictelor. În timp ce o activitate socială mai intensă în copilărie a prezis un consum mai mare de alcool în rândul femeilor și o predispoziție către fumat în rândul bărbaților.

Cercetătorii descriu activitatea socială ca fiind o dorință a copilului de a vorbi și de a se juca cu alți copii.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

„Un comportament autodisciplinat poate apărea ca o capacitate de a urma planurile de exerciții fizice la vârsta adultă”, spune cercetătorul postdoctoral, Tiia Kekäläinen, într-un comunicat al universității. „Activitatea socială, pe de altă parte, ar fi putut duce mai târziu la situații sociale în care s-a început fumatul și consumul de alcool.”

Echipa a descoperit și o legătură între personalitatea unui copil, educația acestuia și obiceiurile sănătoase pe care le va avea mai târziu în viață. Copiii autodisciplinați au excelat la școală, iar, mai apoi, și-au manifestat dorința de a continua studii superioare.

De asemenea, s-a identificat că un nivel de educație mai ridicat este în strânsă legătură cu dorința de a consuma alcool sau de a fuma atunci când copilul devine adult.

„În special, s-a constatat că un comportament autodisciplinat contribuie la succesul școlar și la educație. Acestea pot oferi tipare care ajută la orientarea către alegeri sănătoase mai târziu. Rezultatele acestei lucrări sugerează că diferențele de comportament ale indivizilor, deja vizibile în copilărie, se reflectă la vârsta adultă atât direct, cât și prin diverse mecanisme de mediere.”, mai spune Kekäläinen.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa a examinat un grup de persoane din 1968, când aceștia aveau opt ani, colectând date despre comportamentul lor socio-emoțional și statutul socio-economic al părinților în timpul copilăriei.

Studiul a examinat și succesul școlar la vârsta de 14 ani, mediul educațional la vârsta de 27 de ani, trăsăturile de personalitate la vârsta de 33 de ani și comportamentele lor individuale de sănătate la vârstele de 36, 42 și 50 de ani.

Studiul a fost publicat în revista „Psychology & Health”.