• Poluarea aerului este una dintre principalele amenințări la adresa sănătății umane.
  • Legătura dintre expunerea la poluanți și șansele reduse de naștere în urma fertilizării in vitro a fost evidentă în ciuda calității generale excelente a aerului în timpul perioadei de studiu.
  • Șansele unei nașteri vii au scăzut cu 38% atunci când s-a comparat cea mai mare quartilă de expunere la particule fine (PM10) cu cea mai mică quartilă.

Expunerea la poluarea aerului poate reduce semnificativ șansele de naștere în urma unui tratament de fertilizare in vitro, conform unei cercetări care accentuează îngrijorarea cu privire la impactul aerului toxic asupra fertilității, scrie The Guardian.

Expunerea la poluanți a fost legată anterior de creșterea ratei avorturilor spontane și a nașterilor premature, iar particulele microscopice de funingine s-au dovedit a călători prin sânge până la ovare și placentă. Cea mai recentă lucrare sugerează că impactul poluării începe înainte de concepție prin perturbarea dezvoltării ouălor.

„Am observat că șansele de a avea un copil după un transfer de embrioni congelați au fost cu peste o treime mai mici la femeile care au fost expuse la cele mai ridicate niveluri de poluare atmosferică cu particule înainte de recoltarea de ovule, comparativ cu cele expuse la cele mai scăzute niveluri”, a declarat Dr. Sebastian Leathersich, specialist în fertilitate și ginecolog din Perth.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
UN „GO TO HELL” FESTIV
ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?

Poluarea aerului este una dintre principalele amenințări la adresa sănătății umane și este estimată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind cauza a 6,7 milioane de decese în 2019. S-a demonstrat că particulele microscopice de funingine trec din plămâni în sânge și sunt transportate la fiecare organ al corpului, crescând riscul de boli de inimă, cancere gastrice și demență. De asemenea, contaminarea a fost legată de reducerea inteligenței.

Studiul a analizat tratamentele de fertilitate din Perth pe o perioadă de opt ani, inclusiv 3.659 de transferuri de embrioni congelați de la 1.836 de pacienți, și a urmărit dacă rezultatele au fost legate de nivelurile de particule fine, cunoscute sub numele de PM10. Rata generală a nașterilor vii a fost de aproximativ 28% per transfer. Cu toate acestea, ratele de succes au variat în funcție de expunerea la poluanți în cele două săptămâni care au precedat recoltarea ovulelor. Șansele unei nașteri vii au scăzut cu 38% atunci când s-a comparat cea mai mare quartilă de expunere cu cea mai mică quartilă.

„Aceste constatări sugerează că poluarea afectează negativ calitatea ouălor, nu doar stadiile timpurii ale sarcinii, ceea ce este o distincție care nu a fost raportată anterior”, a declarat Leathersich.

Echipa intenționează acum să studieze celulele direct pentru a înțelege de ce poluanții au un efect negativ. Lucrările anterioare au arătat că particulele microscopice pot deteriora ADN-ul și pot provoca inflamații în țesuturi.

Legătura a fost evidentă în ciuda calității generale excelente a aerului în timpul perioadei de studiu, nivelurile PM10 și PM2,5 depășind orientările OMS în doar 0,4% și 4,5% din zilele de studiu, au declarat oamenii de știință. Australia este una dintre cele șapte țări care au respectat liniile directoare ale OMS în 2023, iar acest studiu este cel mai recent care prezintă dovezi de nocivitate chiar și la niveluri relativ scăzute de poluare.

Citește și