• OMS și ILO au analizat legătura dintre programul de lucru și incidența deceselor
  • Rezultatele arată că programul de peste 55 de ore de lucru pe săptămână crește riscul de deces
  • Principalele cauze sunt accidentele vasculare și bolile cardiace

Lucrezi peste program, iar asta îți afectează sănătatea. Este concluzia la care au ajuns specialiștii din OMS și de la Organizația Internațională a Muncii.

Studiul pe care l-au făcut are rezultate îngrijorătoare. Afecțiunile cardiace și accidentele vasculare cerebrale sunt tot mai frecvente și tot mai multe sunt fatale.

Studiul arată că o persoană care lucrează peste 55 de ore pe săptămână are un risc cu până la 35% mai mare la cardiopatie ischemică sau atac cerebral, față de o persoană care lucrează între 35 și 40 de ore pe săptămâmă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Neurologul Liliana Pătru spune că, de fapt, nu munca în sine este cauza, ci un cumul de factori la care conduce un program încărcat. Mai exact: „Cu cât lucrezi mai mult, ești mai stresat, nu mânânci sănătos, nu ai timp să faci sport”. Și de fapt acestea sunt cauzele pentru tot felul de afecțiuni, care în anumite situații pot fi fatale.

Dragoș este web-designer, iar de când cu pandemia, și-a mutat biroul acasă. Aa spus că uneori lucrează chiar și 12 ore pe zi. Este conștient de riscurile unui program prelungit. Tocmai de asta încearcă să alterneze perioadele aglomerate cu cele cu un program mai lejer. Iar din când în când își ia câteva ore liber, pentru a face lucruri pentru el. Pune mare accent pe sport și pe petrecerea timpului în natură.