Studiu. Rata mortalității Covid-19 a scăzut cu 30% din aprilie. „Fiecare an în plus adăugat la vârstă crește riscul de deces cu 9%“

Studiu. Rata mortalității Covid-19 a scăzut cu 30% din aprilie. „Fiecare an în plus adăugat la vârstă crește riscul de deces cu 9%“ Mediafax Foto
  • Probabilitatea ca o infecție cu coronavirus să fie fatală pacientului a scăzut cu aproape o treime din aprilie.
  • Asta se datorează tratamentului îmbunătățit, spun cercetătorii de la Institutul de Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington.

În Statele Unite, Covid-19 ucide acum aproximativ 0,6% dintre persoanele infectate cu virusul, comparativ cu aproximativ 0,9% la începutul pandemiei, a spus directorul IHME, Dr. Christopher Murray, pentru Reuters.

Expertul a explicat că statisticile reflectă faptul că medicii au găsit modalități mai bune de îngrijire a pacienților, printre care utilizarea diluanților de sânge. De asemenea, a fost descoperită eficiența tratamentului cu dexametazona, un medicament de tip corticosteroid.

Pentru studiu, experții au folosit o rată de infecție-fatalitate (IFR) derivată din sondaje, după ce au contabilizat vârsta. Așa s-a confirmat faptul că persoanele în vârstă prezintă un risc mult mai mare de a muri din cauza Covid-19 decât persoanele mai tinere.

Știm că riscul este strâns legat de vârstă. Cu fiecare an în plus adăugat la vârsta pacientului, riscul de deces crește cu 9%“, a spus Murray.

Pe de altă parte, Institutul din Seattle a observat că rata mortalității Covid-19 este mai mică în comunitățile cu niveluri ridicate de obezitate.

În ceea ce privește timpul, s-a înregistrat o scădere de la primul val pandemic din martie și aprilie cu aproximativ 0,19% pe zi până la începutul lunii septembrie.

IHME a declarat că analiza ratei mortalității în funcție de vârstă, din peste 300 de sondaje, sugerează o scădere de 30% din martie/aprilie.

În ciuda acestei tendințe pozitive, infecțiile și internările au crescut în toată țara în ultimele săptămâni.