• Serul Pfizer nu a fost asociat cu un risc mai mare de efecte secundare.
  • Au existat multe discuții în ceea ce privește apariția cazurilor de tromboză după vaccinare.

Persoanele nevaccinate care fac COVID-19 au de patru ori mai multe șanse să dezvolte miocardită decât persoanele vaccinate. Serul Pfizer nu a fost asociat cu un risc mai mare de efecte secundare, arată datele celui mai recent studiu al cercetătorilor din Israel.

Cum au ajuns oamenii de știință la aceste rezultate?

Pentru a fi determinat care va fi riscul de a dezvolta efecte adverse în urma vaccinului, oamenii de știință au comparat numărul unor astfel de efecte secunde atât pentru cei care fac vaccinul, dar și pentru cei care trec prin boală.

Studiul a fost inițiat la începutul camapaniei de vaccinare și a fost unul extrem de complex care a inclus peste un milion de oameni. Pe lângă miocardită au fost descoperite și alte reacții adeverse la vaccin precum apendicita sau ganglionii limfatici inflamați, însă numărul lor este considerabil mai mic decât numărul celor care trec prin infecția cu SARS-CoV-2.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De altfel, rata miocarditei la cei vaccinați a fost de 2,7 cazuri la fiecare 100,000 de persoane, comparativ cu 11 cazuri la 100,000 la cei infectați. La noi, colonelul Gheorghiță a spus că am înregistrat 2 cazuri de miocardită la adolescenții de 17 ani, copiii și tinerii fiind și categoria cea mai expusă la acest tip de reacție adversă.

Există discuții în ceea ce privește apariția cazurilor de tromboză după vaccinare

S-a pus chiar problema suspendării serului de la AstraZeneca? Ce spun cercetătorii despre acest efect advers?

La fel ca în cazul miocarditei, riscul de tromboză este mult mai mare în cazul celor care trec prin boală decât în cazul celor care fac vaccinul. Studiile din Marea Britanie arată că la fiecare 10 milioane de persoane care primesc prima doză de AstraZeneca, aproximativ 66 fac tromboze. În schimb, peste 12.000 de cazuri de tromboză au fost înregistrate la 10 milioane de persoane care au testat pozitiv pentru COVID-19. Studiile britanice au inclus 29 de milioane de oameni.