- Femeile din state sexiste îmbătrânesc cognitiv cu aproximativ 9 ani mai repede.
- Reducerea inegalităților sociale poate scădea riscul bolilor cognitive.
- Discriminarea de gen este un factor de risc pentru declanșarea Alzheimerului.
- J. Manly: „Alzheimerul este o problemă de societate uriașă, în special în rândul femeilor.”
- Ambrosă: „Expunerea constantă la discriminare poate avea efecte asupra creierului.”
Sexismul nu afectează doar cariera sau viața socială, ci mai nou și memoria. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia arată că femeile din medii sexiste își pierd memoria mai repede, echivalentul a nouă ani de îmbătrânire cognitivă.
Advertisment
Mai mult, efectele sunt mai puternice pentru femeile de culoare, acolo unde discriminarea de gen se combină cu cea rasială.
Poate sexismul să ducă la traume psihologice și pierderi de memorie?
„Desigur, toată sexismul să facă lucrul acesta și chiar să afecteze memoria și alte funcții cognitive ale femeilor. Expunerea constantă la stereotipuri de gen, discriminare sau comentarii degradante generează stres cronic, care poate afecta profund creierul.
Recomandări
Sexismul activat de microagresiuni sau discriminări repetate poate crește nivelul de cortizol, adică acel hormon al stresului, ceea ce afectează hipocampul, regiunea creierului responsabilă de memorie și învățare.
Femeile care sunt expuse sexismului sever dezvoltă adesea tulburări de sănătate mentală, cum ar fi anxietate, depresie, ceea ce afectează capacitatea de concentrare și reținerea informațiilor. Dacă formele de sexism sunt extreme, cum ar fi hărțuirea sexuală sau abuzul, acestea pot declanșa răspunsuri de tipul tulburare de stres post-traumatic, care includ și dificultăți de memorie”, a declarat Ana-Maria Ambrosă, psiholog, pentru Aleph News.
Cum poate fi prevenit impactul sexismului asupra creierului?
„Da, la nivel personal este nevoie de acea educație despre ceea ce înseamnă sexism. Dar crearea de conștientizare cu privire la modul în care sexismul afectează sănătatea mentală și fizică ajută la recunoașterea și confruntarea situațiilor.
Desigur, recomand și terapia cognitiv-comportamentală, adică sprijin psihologic. Aceasta poate ajuta să gestioneze stresul, să-și dezvolte mecanisme sănătoase de coping, plus activități precum meditația, tehnici de respirație, dar și crearea unei rețele de suport. Femeile ar putea să beneficieze de sprijinul prietenilor, familiei sau grupuri care să promoveze solidaritatea și încrederea. Iar la nivel social, promovarea egalității de gen prin educație. Campanii publice și schimbarea unei bune părți din normele sociale, adaptarea la anul în care ne aflăm, aplicarea strictă a legilor împotriva discriminării și hărțuirii la locul de muncă și în alte contexte sociale, învățarea respectului de gen și crearea unor medii sigure și incluzive încă din copilărie. Și chiar sprijinirea și crearea de programe accesibile pentru concilierea psihologică și legală a femeilor afectate de sexism.
Așadar, sexismul nu este doar o problemă socială, ci și una care afectează profund sănătatea creierului și prevenirea efecțiilor sale ne chestie pe atât schimbări individuale cât și sociale, promulgând respectul, egalitatea și sprijinul reciproc”, a declarat Ana-Maria Ambrosă, psiholog, pentru Aleph News.
Citește și
- Ultimul summit al Uniunii Europene sub Ungaria. Cum a navigat Orban președinția UE
- Guvernul lasă educația în urmă. Ce se întâmplă cu legile educației
- Trump amenință UE cu un război comercial, dacă nu cumpără petrol și gaze: „It is TARIFFS all the way”
Partenerii noștri