• Numeroși oameni petrec multe ore în sala de sport în căutarea unor mușchi mai puternici.
  • Consumul de nitrat alimentar, care este molecula activă care se găsește în sucul de sfeclă roșie, poate crește semnificativ forța musculară în timpul exercițiilor fizice.
  • Cercetările au furnizat un număr mare de dovezi privind proprietățile de îmbunătățire a performanței ale nitratului alimentar, care se găsește în sucul de sfeclă roșie.

Numeroși oameni petrec multe ore în sala de sport în căutarea unor mușchi mai puternici. Pentru mulți dintre ei, urmează aceste sesiuni consumând o mulțime de proteine pentru a promova recuperarea și creșterea musculară. Acum, însă, descoperiri fascinante sugerează că pasionații de fitness ar trebui să adauge un nou element pe lista de cumpărături de după antrenament – sucul de sfeclă roșie.

Oamenii de știință de la Universitatea din Exeter raportează că consumul de nitrat alimentar, care este molecula activă care se găsește în sucul de sfeclă roșie, poate crește semnificativ forța musculară în timpul exercițiilor fizice. Nu este un secret faptul că nitratul alimentar este bun pentru fitness. Studiile au constatat că acesta stimulează atât rezistența, cât și îmbunătățirea exercițiilor de intensitate ridicată. Cu toate acestea, știința modernă nu și-a format încă o înțelegere a motivului pentru care se întâmplă acest lucru, precum și a modului în care organismul nostru transformă nitratul alimentar în oxid nitric pentru celulele noastre.

În căutarea dovezilor, echipa de la Universitatea din Exeter și de la Institutul Național de Sănătate din SUA a urmărit distribuția nitraților ingerate în salivă, sânge, mușchi și urină prelevate de la 10 voluntari sănătoși. Fiecare persoană a trebuit, de asemenea, să efectueze exerciții maxime pentru picioare. Echipa a făcut acest lucru pentru a descoperi cu exactitate locul din organism în care se activează nitratul alimentar, ceea ce ar putea oferi indicii cu privire la mecanismele în joc.

Recomandări

CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?
PREȘEDINȚII SE SUSPENDĂ?
#1 LA CONSUM DE DROGURI
LA CE FESTIVALURI MERGI

Cât de mult stimulează sucul de sfeclă roșie performanța musculară?

După ce a trecut o oră de la consumul de nitrați, participanții au trebuit să efectueze 60 de contracții ale cvadricepsului, mușchiul coapsei care se activează în timpul îndreptării genunchiului, la intensitate maximă timp de cinci minute, în timp ce foloseau un aparat de exerciții. Acest lucru a dus la o creștere semnificativă observată a nivelului de nitrați din mușchi. În timpul exercițiilor fizice, autorii studiului au observat că această creștere a nitraților a provocat o creștere a forței musculare egală cu șapte procente, în comparație cu momentul în care participanții au consumat un placebo.

Cercetările noastre au furnizat deja un număr mare de dovezi privind proprietățile de îmbunătățire a performanței ale nitratului alimentar, care se găsește în mod obișnuit în sucul de sfeclă roșie. În mod incitant, acest ultim studiu oferă cele mai bune dovezi de până acum privind mecanismele din spatele motivelor pentru care nitratul alimentar îmbunătățește performanța musculară umană”, afirmă Andy Jones, profesor de fiziologie aplicată de la Exeter, într-un comunicat al universității.

Proiectele anterioare au observat o creștere a nitraților în țesuturi și în fluidele corporale în urma ingerării de nitrați alimentari. Datorită urmăritorului din acest ultim studiu, cercetătorii au putut să evalueze cu exactitate unde cresc nivelurile de nitrați și unde se activează, precum și să obțină informații suplimentare despre modul în care nitrații îmbunătățesc performanța la efort.

Acest studiu oferă prima dovadă directă că nivelurile de nitrați din mușchi sunt importante pentru performanța în timpul exercițiilor fizice, probabil prin faptul că acționează ca o sursă de oxid nitric”, conchide Dr. Barbora Piknova, colaborator de cercetare și cercetător în cadrul Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale din cadrul National Institutes of Health. Aceste rezultate au implicații semnificative nu numai pentru domeniul exercițiilor fizice, ci posibil și pentru alte domenii medicale, cum ar fi cele care vizează bolile neuromusculare și metabolice legate de deficitul de oxid de azot.”

Studiul este publicat în revista Acta Physiologica.