• Cercetătorii din Olanda spun că spălatul pe mâini, purtarea măștii, dar și respectarea distanțării sociale, ar opri pandemia.
  • Tot ei spun că, populația nu ar avea nevoie de un vaccin, dacă aceste trei reguli simple ar fi respectate.
  • „SARS-CoV-2 nu va provoca un focar mare într-o țară în care 90% din populație adoptă aceste măsuri”, adaugă cercetătorii.

Dacă oamenii s-ar spăla regulat pe mâini, ar purta măști de protecție și ar respecta distanțarea socială, aceste trei comportamente simple, dar cruciale, ar putea opri în mare parte pandemia de Covid-19, potrivit unui nou studiu.

Studiul, publicat marți în jurnalul PLoS Medicine, a creat un nou model pentru a analiza răspândirea bolii, dar și eforturile de prevenire a noului virus, scrie CNN.

„Rata contactelor din studiu s-au bazat pe interacțiunea oamenilor din Olanda, însă modelul este potrivit pentru alte țări occidentale”, spun cercetătorii de la Centrul Medical Universitar din Utrecht.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Dacă distanțarea socială impusă de autorități ar fi combinată cu conștientizarea bolii, plus pașii personali de îngrijire, ascensiunea vârfului epidemic ar putea fi redus, chiar și după ce măsurile de restricție impuse de guvern au fost ridicate, arată studiul.

„În termeni practici, înseamnă că SARS-CoV-2 nu va provoca un focar mare într-o țară în care 90% din populație adoptă spălatul pe mâini și distanțarea socială, care sunt 25% eficiente”, spun cercetătorii.

Pe de altă parte, faptul că guvernele impun restricții din timp, însă nimeni nu își ia măsuri suplimentare de protecție, ar putea întârzia atingerea pragului maxim de cazuri, dar asta nu înseamnă că vârful nu va fi atins până la urmă, se arată în concluziile studiului.

Totodată, cercetarea a constatat că o intervenție care impune măsuri pe o perioadă de trei luni ar întârzia atingerea vârfului cu cel mult șapte luni.

La final, autorii studiului au afirmat că autoritățile ar trebui să educe și să sensibilizeze populația privind modul în care se răspândește și evoluează noul virus.