Un antidepresiv ieftin, generic, poate reduce cu o treime riscul de îmbolnăvire cu o formă gravă de COVID-19 în cazul persoanelor vulnerabile conform unui studiu citat de CNN.

Un studiu efectuat pe aproximativ 1.500 de pacienți din Brazilia a arătat că cei care au luat medicamentul, cunoscut sub numele de fluvoxamină, au mai puține șanse de a ajunge să facă o formă severă a bolii sau să fie spitalizați.

Medicamentul, vândut sub numele de marcă Luvox, este un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (ISRS), cel mai des utilizat pentru a trata tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și depresia. Dar poate avea efecte asupra inflamațiiilor, a spus dr. Angela Reiersen, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Washington din St. Louis, care a lucrat la studiul publicat în The Lancet Global Health.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Fluvoxamina poate reduce producția de molecule inflamatorii numite citokine, care pot fi declanșate de infecția cu SARS-CoV-2”, a spus Reiersen într-un comunicat. Medicamentul poate reduce, de asemenea, trombocitele din sânge, ceea ce poate reduce efectele de coagulare pe care le au infecțiile cu coronavirus.

Reierson și colegii săi au adminstrat unui număr de 741 de voluntari cu Covid-19 100 mg de fluvoxamină de două ori pe zi timp de 10 zile, în timp ce alți 756 de voluntari au primit un placebo.

Dintre pacienții cărora li sa administrat fluvoxamină, 79 – sau aproximativ 11% – au avut nevoie de tratament într-o cameră de urgență sau de spitalizare, comparativ cu aproape 16% dintre cei cărora li sa administrat placebo.

Sunt necesare mai multe studii pentru a vedea dacă medicamentul ar putea fi adăugat la tratamentele administrate pacienților cu coronavirus.