• Vaccinul ARN mesager Coverna-19 de la Moderna prezintă niveluri robuste de anticorpi la șase luni de la administrare
  • Studiul prezent a fost realizat folosind trei teste distincte care caută anticorpi
  • Activitatea anticorpilor de protecție a rămas ridicată la toate grupele de vârstă

Vaccinul ARN mesager Coverna-19 de la Moderna prezintă niveluri robuste de anticorpi la șase luni de la administrare, potrivit unui studiu publicat marți în The New England Journal of Medicine, notează CNN.

Protecția împotriva infectării cu SARS-CoV-2 era de așteptat să dureze mai mult de șase luni, însă nu va exista o concluzie clară în acest sens, decât atunci când vor fi efectuate mai multe studii clinice. Cu toate acestea, compania continuă să studieze durata eficienției vaccinului.

Studiul prezent a fost realizat folosind trei teste distincte care caută anticorpi, oamenii de știință au descoperit că activitatea anticorpilor de protecție a rămas ridicată la toate grupele de vârstă ale celor 33 de adulți implicați în acest studiu. 

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Mai mult decât atât, în urma cercetării s-a putut observa că adulții mai tineri păreau să aibă niveluri mai mari de anticorpi comparativ cu grupurile mai în vârstă. Se așteaptă ca nivelurile de anticorpi să scadă în timp, dar nu este clar ce nivel de protecție va oferi acest lucru. Din acest motiv, vor mai exista studii suplimentare în acest sens.

Oamenii de știință vor continua să monitorizeze participanții la studiu pentru a vedea cât durează protecția oferită de vaccin. Ei vor determina, de asemenea, dacă o doză de rapel va prelungi durata împotriva variantelor virale emergente.

Un alt studiu, a arătat că vaccinul Pfizer / BioNTech Covid-19 este 91,3% eficient la șase luni după administreare și 100% eficient împotriva formelor severe ale bolii. Rezultatele intermediare anterioare ale serului de la Moderna au arătat că vaccinul este efificent într-o proporție de 94,1%.