• Vaccinul anti-HPV reduce rata cancerului de col uterin cu până la 87%.
  • Ratele unei afecţiuni precanceroase au fost reduse cu 97% atunci când vaccinurile au fost administrate la vârstele de 12 şi 13 ani, a constatat studiul.
  • Constatările „ar trebui să îi liniştească foarte mult pe cei care încă ezită cu privire la beneficiile vaccinării împotriva HPV”, au declarat cercetătorii.

Tinerele care au fost vaccinate împotriva virusului papiloma uman (HPV) în adolescenţă cu un produs mai vechi al GlaxoSmithKline (GSK.L), denumit Cervarix, au avut un risc cu până la 87% mai mic de a dezvolta cancer de col uterin legat de acest virus, potrivit unui studiu englez de lungă durată.

Când femeile vaccinate au ajuns la vârsta de 20 de ani, cele care primiseră seria de injecţii între 12 şi 13 ani aveau o rată de cancer de col uterin cu 87% mai mică decât femeile nevaccinate care fuseseră supuse unui screening pentru această afecţiune malignă, potrivit Reuters.

Ratele unei afecţiuni precanceroase au fost reduse cu 97% atunci când vaccinurile au fost administrate la vârstele de 12 şi 13 ani, a constatat studiul.

Constatările „ar trebui să îi liniştească foarte mult pe cei care încă ezită cu privire la beneficiile vaccinării împotriva HPV”, au declarat cercetătorii.

Pe parcursul a 13 ani au fost înregistrate 28.000 de diagnostice de cancer de col

Studiul, finanţat de Cancer Research UK, a analizat datele din registrele din ianuarie 2006 până în iunie 2019 cu privire la femeile care au fost supuse unui screening pentru cancer de col uterin între 20 şi 64 de ani, inclusiv femeile care au primit vaccinul Cervarix după ce acesta a devenit disponibil în 2008.

Pe parcursul acestei perioade de aproape 13 ani, în Anglia au fost înregistrate aproximativ 28.000 de diagnostice de cancer de col uterin şi 300.000 de diagnostice ale unei afecţiuni precanceroase numite neoplazie intraepitelială cervicală (CIN3), au arătat datele.

„Sperăm ca aceste noi rezultate să încurajeze adoptarea vaccinării, deoarece succesul programului de vaccinare se bazează nu numai pe eficacitatea vaccinului, ci şi pe proporţia de populaţie vaccinată”, a declarat coautorul Kate Soldan, de la Agenţia britanică de securitate sanitară.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cervarix a fost detronat de Gardasil

Cervarix, dezvoltat de GSK, protejează împotriva a două tipuri de HPV care sunt responsabile pentru aproximativ 70%-80% din toate cancerele de col uterin.

Începând din septembrie 2012, în Anglia, în locul Cervarix a fost utilizat vaccinul cvadrivalent Gardasil de la Merck, care protejează împotriva a patru tipuri de HPV legate de cancerele de col uterin şi de cap şi gât.

De asemenea, GSK a încetat să mai vândă Cervarix în Statele Unite din cauza cererii scăzute, Gardasil dominând cea mai profitabilă piaţă din lume.

Cancerul de col uterin este rar la femeile tinere. Pentru a evalua pe deplin impactul vaccinurilor, este necesară o monitorizare pe măsură ce femeile înaintează în vârstă.