• Vaccinul Moderna produce mai mulți anticorpi în cazul vârstnicilor.
  • Universitatea din Toronto a analizat răspunsul imun în cazul a 200 de pacienți.
  • Persoanele mai tinere au avut un răspuns imun mai puternic după vaccin.

Răspunsul imun al vaccinului Moderna este mai mare în cazul vârsnicilor, comparativ cu cel produs de vaccinul Pfizer. Oamenii de știință au analizat nivelul de anticorpi dezvoltați de cei internați în centre de îngrijire a bătrânilor.

Datele analizate de Universitatea din Toronto au inclus aproape 200 de pacienți internați în centre de îngrijire pentru vârstnici.

Studiul a avut la bază alte date care arată că răspunsul imun este ceva mai slab în cazul bătrânilor. Toate vaccinurile au fost administrate între trei și patru săptămâni, iar probele au fost prelevate la 14 până la 28 de zile după a doua doză de vaccin.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Varianta Delta, neinclusă în cadrul studiului

Anticorpii neutralizanți împotriva variantei Beta au fost nedetectabili la aproape 38% dintre cei vaccinați cu vaccinul Pfizer, comparativ cu 11,% dintre cei vaccinați cu serul Moderna.

Când a fost vorba despre varianta Gamma, 29% dintre cei vaccinați cu Pfizer nu au neutralizat varianta, în timp ce doar cinci la sută dintre cei vaccinați cu Moderna nu au putut neutraliza Gamma.

Trebuie menționat și faptul că în acest studiu nu a fost analizată și varianta Delta, cea care este dominantă acum. Oamenii de știință au analizat în paralel cu vârstnicii și reacția vaccinului în rândul persoanlului medical, iar rezultatele au arătat că răspunsul imun este mai puternic la cei tineri.

Asta în condițiile în care vârsta medie a personalului medical a fost de 47 de ani, iar cea a pacienților de 89.

Specialiștii nu au putut însă să stabilească care ar trebui să fie nivelurile de anticorpi necesare pentru protejarea împotriva infecției cu COVID-19, a bolilor severe sau a spitalizării.

Informațiile obținute pot fi însă foarte importante în contextul discuției globale despre administrarea unor doze suplimentare de rapel, adresate in primul rand acestor categorii vulnerabile, printre care și cei din aceste centre de îngrijire permanentă.