• Un studiu realizat în SUA arată că ARN-ul din vaccin nu ajunge în laptele matern.
  • Experții de la UC San Francisco au analizat laptele a 7 femei vaccinate.
  • OMS recomandă vaccinarea femeilor care alăptează.

Vaccinurile anti-COVID pe bază de ARN mesager sunt sigure pentru sugari, în timpul alăptării. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani după ce au analizat laptele matern, de la șapte femei vaccinate cu Pfizer și Moderna.

Nu au găsit ARN, iar asta vine să le liniștească pe proaspetele mămici.

„Există desigur, femei care se tem. Ne întreabă dacă ARN-ul trece prin lapte, dacă anticoprii trec prin lapte. Ceea ce știm sigur este că totți anticorpii, atât după boală, cât și după vaccin, trec prin lapte și protejeză, într-un fel sau altul, nou născutul, dar desigur sunt necesare sudii suplimentare”, a declarat Daniela Iacob, medic neonatologie.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Cercetătorii din SUA spun că riscul ca nanoparticulele vaccinale să ajungă în țesutul mamar este minim, iar beneficiile pentru sugar, maxime. Medicul infecționist, Vocihița Lăzureanu îți explică de ce.

„Aceste fragmente de ARN mesager nu traversează bariera de lactație. În concluzie, este sigur acest vaccin care se face la mame, pentru sugari. Aceasta este în general, particularitatea vaccinurilor. Mama produce anticorpi, iar acei anticorpi traversează în laptele matern și ajung în laptele matern, astfel încât copilul beneficiază direct de anticorpii produși de mamă”, a spus Voichița Lăzureanu, medic infecționist – Spitalul Victor Babeș Timișoara.