• Vecinii gălăgioși și nepăsători nu sunt doar o problemă pentru urechile și calitatea vieții cuiva – un nou studiu arată că pot provoca chiar și boli de inimă.
  • Expunerea pe termen lung la aceste sunete nedorite ar putea declanșa probleme cardiovasculare și tulburări de somn.
  • Sunetele de impact sunt impulsive, constând în unul sau mai multe sunete distincte care durează o perioadă scurtă de timp, explică cercetătorii.

Vecinii gălăgioși și nepăsători nu sunt doar o problemă pentru urechile și calitatea vieții cuiva – un nou studiu arată că pot provoca chiar și boli de inimă. Cercetătorii au demonstrat științific că sunetele vecinilor gălăgioși sunt mai enervante decât orice alt tip de zgomot deranjant. Mai mult, anumite sunete de impact pot fi dăunătoare pentru sănătatea umană.

Pășitul și căderea obiectelor pe podea reprezintă principala cauză a plângerilor în multe clădiri rezidențiale cu mai multe etaje. Sunetele de impact sunt impulsive, constând în unul sau mai multe sunete distincte care durează o perioadă scurtă de timp, explică cercetătorii.

Markus Mueller-Trapet, de la Consiliul Național de Cercetare din Canada, a efectuat experimente cu sunete și a descoperit că impulsivitatea a făcut ca sunetele vecinilor zgomotoși să fie mai enervante decât sunetele mai generale și mai continue, cum ar fi muzica sau vorbirea cu voce tare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Mueller-Trapet remarcă faptul că expunerea pe termen lung la aceste sunete nedorite ar putea declanșa probleme cardiovasculare și tulburări de somn. Având în vedere creșterea densității populației din zonele urbane în ultimele decenii și creșterea numărului de persoane care lucrează de acasă în timpul pandemiei, cercetătorii consideră că acest subiect este mai relevant ca niciodată.

Pentru a demonstra impactul zgomotului, echipa a creat o situație asemănătoare unei camere de zi și a înregistrat sunetul obiectelor care cad și al oamenilor care merg. Înregistrările au fost prezentate participanților folosind diverse tehnici de redare și realitatea virtuală.

Oamenii de știință își propun să construiască clădiri mai liniștite

De asemenea, a fost înființat un sondaj online pentru a completa investigațiile lor, care se vor desfășura în perioada 21 noiembrie 2022 – 31 martie 2023. Scopul lor este de a contribui la crearea unui mediu de construcție mai confortabil prin oferirea de îndrumări arhitecților și dezvoltatorilor de clădiri și de a integra noile lor descoperiri cu valorile existente. Echipa lui Mueller-Trapet și-a prezentat concluziile la cea de-a 183-a întâlnire a Societății Acoustice din America.