• Vegetarienii sunt mai sănătoși decât consumatorii de carne, chiar dacă beau alcool sau fumează.
  • Concluziile aparțin unui studiu la care au participat peste 177.000 de persoane.
  • Experții au descoperit că vegetarienii au colesterolul mai scăzut.
  • Totuși, vegetarienii au mai puține vitamine care mențin sănătoase oasele și articulațiile.

Potrivit unui nou studiu, vegetarienii care fumează și beau alcool sunt mai sănătoși decât consumatorii carne, transmite Daily Mail.

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au constatat că vegetarienii au niveluri mai sănătoase de biomarkeri decât cei care consumă carne. Acest lucru se aplică adulților de orice vârstă, greutate și nu este afectat de factori precum fumatul sau consumul de alcool

Cercetătorii au descoperit că biomarkerii ajută la evitarea efectelor negative asociate fumatului și consumului de alcool, indiferent de vârstă și greutate la adulți, împreună cu boli precum insuficiența renală. Cu toate acestea, nu sunt clare dovezile beneficiilor metabolice asociate cu vegetarianism. 

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Experții au făcut un studiu transversal analizând datele de la peste 175.000 de participanți sănătoși (cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani), care nu au raportat modificări majore ale dietei în ultimii cinci ani.

Aproximativ 4.111 de participanți s-au identificat ca fiind vegetarieni și 166.516 au raportat că sunt consumatori de carne.

Cercetătorii au examinat asocierea dietei cu 19 biomarkeri din sânge și urină, asociați cu diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, sănătatea ficatului, oaselor și articulațiilor și a funcției renale.

Chiar și după ce a luat în considerare factorii potențial influenți, inclusiv vârsta, sexul, educația, etnia, obezitatea, fumatul și consumul de alcool, analiza a constatat că, comparativ cu consumatorii de carne, vegetarienii au avut niveluri semnificativ mai scăzute pentru 13 biomarkeri asociați cu afecțiuni cardiovasculare, renale sau metabolice.