• Cel mai recent studiu din SUA arătă că persoanele care suferă de Parkinson au vise urâte și coșmaruri mai des decât persoanele sănătoase.
  • Studiile sugerează că între 17% și 78% dintre persoanele cu Parkinson au coșmaruri săptămânal.
  • Studiul arată, de asemenea, că visele noastre pot dezvălui informații importante despre structura și funcția creierului nostru și se pot dovedi a fi o țintă importantă pentru cercetarea în neuroștiință.

În fiecare noapte, când ne culcăm, intrăm într-o lume născocită de creierul nostru în care suntem protagoniștii principali ai unor povești pe care nu le-am creat în mod conștient. Cu alte cuvinte, visăm.

Pentru majoritatea oamenilor, visele sunt în principal plăcute, uneori negative, adesea bizare, dar rareori terifiante. Cu toate acestea, pentru aproximativ 5% dintre oameni, coșmaruri extrem de memorabile și terifiante au loc săptămânal sau chiar în fiecare noapte.

Potrivit unor studii recente persoanele care suferă de Parkinson au vise urâte și coșmaruri mai des decât persoanele sănătoase. Studiile sugerează că între 17% și 78% dintre persoanele cu Parkinson au coșmaruri săptămânal.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Un studiu realizat anul trecut a constatat că persoanele diagnosticate cu Parkinson, care au vise „agresive”, au o înaintarea bolii mai rapidă, în comparație cu cei fără vise turblente. Ca atare, studiul sugerează cu tărie că visele persoanelor cu Parkinson pot prezice viitoarele rezultate de sănătate.

Cel mai recent studiu din SUA arătă că dezvoltarea frecventă a viselor urâte sau a coșmarurilor la o vârstă înaintată ar putea fi un semn de avertizare timpurie al bolii Parkinson iminente la persoanele de altfel sănătoase.

Studiul conținea date de peste 12 ani de la 3.818 bărbați în vârstă care trăiau independent. La începutul studiului, bărbații au completat o serie de chestionare, dintre care unul includea o întrebare despre vise urâte.

Participanții care au raportat vise urâte cel puțin o dată pe săptămână au fost apoi urmăriți la sfârșitul studiului timp de șapte ani în medie pentru a vedea dacă au mai multe șanse să fie diagnosticați cu Parkinson.

16 dintre cei 368 de bărbați cae au visat urât au dezvoltat Parkinson

În acel timp, 91 de persoane au fost diagnosticate cu Parkinson. Cei care au raportat că au avut vise urâte frecvente la începutul studiului au avut de două ori mai multe șanse de a dezvolta boala Parkinson, comparativ cu cei care le-au avut mai puțin de săptămânal.

Aceste rezultate sugerează că adulții în vârstă care vor fi diagnosticați cu Parkinson pot începe să aibă vise urâte și coșmaruri cu câțiva ani înainte de a dezvolta simptomele caracteristice, inclusiv tremurături, rigiditate și încetinire a mișcărilor.

Studiul arată, de asemenea, că visele noastre pot dezvălui informații importante despre structura și funcția creierului nostru și se pot dovedi a fi o țintă importantă pentru cercetarea în neuroștiință.

Totuși, pentru cei care au alți factori de risc cunoscuți pentru Parkinson, cum ar fi somnolența excesivă în timpul zilei sau constipația, descoperirea ar putea fi importantă. Conștientizarea faptului că visele și coșmarurile urâte frecvente pot fi un indicator timpuriu al Parkinson.