• Studiu: Suplimente precum vitamina C, zincul sau usturoiul nu au contribuit la o scădere a riscului de COVID-19.
  • Suplimentele dietetice pot contribui la menţinerea unui sistem imunitar sănătos.

De la începutul pandemiei s-a vorbit mult despre suplimentele alimentare și vitaminele care pot ajuta la reducerea riscului de a face Covid-19. Mai mulți specialiști au susținut că vitamina C+Zinc, ceaiul verde și echinacea stimulează sistemul imunitar și te protejează împotriva virusului. Dar care este adevărul?

„Știm că o serie de micronutrienți, inclusiv vitamina D, sunt esențiali pentru un sistem imunitar care funcționează sănătos. Dar până în prezent, există puține dovezi concludente că administrarea suplimentelor nutritive au vreo valoare medicală dincolo de menținerea răspunsului imunitar al organismului”, a declarat Sumantra Ray, director executiv, NNEdPro Global Center for Nutrition and Health.

Cu toate astea, un nou studiu publicat astăzi în revista BMJ Nutrition Prevention & Health spune că administrarea de multivitamine, probiotice, Omega-3 sau suplimente precum vitamina D poate contribui la diminuarea riscului infectării cu SARS-CoV-2, scrie Forbes.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Studiul, care a analizat datele de auto-raportare de la 445.850 de persoane din SUA, Marea Britanie și Suedia, a constatat că administrarea de multivitamine, Omega-3, probiotice sau suplimente de vitamina D pot reduce riscul testării pozitive pentru SARS-CoV-2. În schimb, suplimente precum vitamina C, zincul sau usturoiul nu au contribuit la o scădere a riscului de COVID-19.

Cercetătorii au descoperit că cei care au luat probiotice, acizi grași, multivitamine sau vitamina D au avut un risc mai mic de infectarec u SARS-CoV-2: cu 14%, 12%, 13% și respectiv 9%. Dar au observat acest efect doar la femei. Nu s-au văzut asociații atât de clare și la bărbați.

Între lunile mai şi iulie, 175.652 de utilizatori din Marea Britanie au luat în mod regulat suplimente dietetice, în timp ce 197.068 nu au luat. Aproximativ doua treimi (67%) dintre aceştia erau femei. În total, 23.521 de persoane au avut rezultate pozitive la SARS-CoV-2, în timp ce testele pentru 349.199 au fost negative.

Pentru a stabili o legătură, oamenii de știință de la Imperial College din Londra au recurs la utilizatorii aplicaţiei COVID-19 Symptom Study pentru a afla dacă cei care luau suplimente au fost mai puţin expuşi contractării acestei boli infecţioase.