• Studiul arată că produsele de protecție solară pe bază de substanțe chimice, care se găsesc în magazinele de pe stradă, pot fi mai eficiente deoarece folosesc ingrediente care absorb razele UV.
  • Produsele de protecție solară blochează radiațiile ultraviolete folosind ingrediente precum dioxidul de titan sau oxidul de zinc.
  • Which? a declarat că produsele trebuie să treacă atât testele SPF, cât și testele UVA pentru a fi considerate acceptabile

Cremele de protecție solară care costă până la 28 de lire sterline nu au reușit să ofere un nivel adecvat de protecție solară, potrivit unui nou raport al Which?. Organizația de protecție a consumatorilor a testat cinci creme solare minerale cu SPF30 și a constatat că niciuna nu oferă nivelul de protecție pe care îl pretinde.

Trei dintre cremele de protecție solară testate nu au trecut testele privind factorul de protecție solară (SPF), care măsoară capacitatea cremelor de a filtra razele UVB. Which? a numit Clinique Mineral Sunscreen Lotion ca fiind una dintre cele mai puțin eficiente deoarece nu a reușit să ofere nici măcar o treime din nivelul SPF declarat în teste. Această cremă de protecție solară se vinde la prețul de 26 de lire sterline pentru 125 ml.

Tropic Skin Shade Cream, care costă 28 de lire sterline pentru 200 ml, deținută în comun de Lord Sugar și de Susan Ma, fostă concurentă la Apprentice, abia dacă oferă o treime din SPF30 declarat și, de asemenea, nu a trecut testele pentru UVA.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Cu toate acestea, Which? a declarat că a fost singura marcă care s-a angajat să testeze din nou produsul și a încetat să îl mai vândă în așteptarea rezultatelor. Alba Botanica Sensitive Mineral Sensitive Fragrance Free, 11,99 lire sterline pentru 113 ml, care este vândut pe strada Holland and Barrett, nu a trecut nici el testele de SPF și UVA.

Hawaiian Tropic Mineral Protective Sun Milk (10,50 £/100ml) a trecut testul Which? UVA, dar a oferit, de asemenea, o protecție SPF mult mai mică decât cea declarată, ceea ce înseamnă că nu a trecut testele.
Cea de-a cincea cremă de protecție solară minerală, Green People Scent Free Sun Cream SPF30, la 25,50 £ pentru 200 ml, care folosește, de asemenea, filtre UV chimice, a trecut testul de protecție SPF, dar a eșuat când a fost vorba de blocarea razelor UVA.

Cremele nu au trecut testele SPF și UVA

Which? a declarat că produsele trebuie să treacă atât testele SPF, cât și testele UVA pentru a fi considerate acceptabile, așa că a etichetat toate cele cinci produse minerale care nu au trecut testele ca fiind „Nu cumpărați”.

Which a adăugat că produsele de protecție solară pe bază de substanțe chimice, care se găsesc în magazinele de pe stradă, pot fi mai eficiente deoarece folosesc ingrediente care absorb razele UV, în timp ce produsele minerale blochează fizic radiațiile ultraviolete folosind ingrediente precum dioxidul de titan sau oxidul de zinc.

Opt dintre cremele de protecție solară chimice testate au trecut atât testul SPF, cât și testul UVA. Cu toate acestea, comisia de testare a constatat diverse diferențe între produse în ceea ce privește factori precum ușurința de aplicare, absorbția și unsoarea. Hawaiian Tropic și Clinique au respins concluziile Which?. Green People a declarat că investighează în continuare, iar Alba Botanica nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Natalie Hitchins, șefa departamentului de produse și servicii pentru casă al Which? a declarat: „Îngrijirea pielii în timp ce vă bucurați de soare este un lucru pe care toată lumea ar trebui să îl facă pentru a preveni deteriorarea pielii și riscul de cancer de piele. Este foarte îngrijorător faptul că niciunul dintre ecranele solare minerale scumpe din testele noastre nu a oferit nivelul de protecție declarat pe ambalaj”.

Edgewell, care produce Hawaiian Tropic, a declarat: „Suntem mândri de calitatea și performanța produselor noastre și susținem etichetarea lor. În cazul specific al produsului nostru Hawaiian Tropic Mineral Protective Sun Lotion Skin Nourishing Milk SPF 30, suntem în dezacord cu fermitate cu rezultatele testelor obținute de Which? Produsul nostru a fost testat folosind metoda ISO 24444 și a obținut un rezultat SPF de 34,5. În plus, produsul nostru a obținut rezultate pentru nivelurile de protecție UVA care depășesc pragurile minime cerute de reglementările europene recunoscute în prezent de Regatul Unit.”