• FDA a aprobat un medicament pentru diabet care poate fi utilizat de persoanele care vor să slăbească.
  • Wegovy se numește și conține o doză mai mare a medicamentului Semaglutida de la Novo Nordisk.
  • Pacienții care au luat medicamentul în cadrul unui studiu au slăbit până la 15.3 kilograme.
  • Cele mai frecvente efecte secundare prezentate de pacienții care au luat Wegovy sunt: problemele gastrointestinale, greața, diareea și vărsăturile.

FDA a anunțat în cursul zilei de vineri că o versiune nouă a unui medicament popular pentru tratarea diabetului ar putea fi utilizată de persoanele care doresc să slăbească, relatează Associated Press.

FDA a aprobat Wegovy, care conține o doză mai mare a medicamentului Semaglutida de la Novo Nordisk, pentru controlul greutății pe termen lung.

Conform studiului, participanții care au luat Wegovy au slăbit, în medie, 15.3 kilograme. Pierderea în greutate a fost constantă, pe parcursul a 14 luni, iar mai apoi greutatea s-a stabilizat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Participanții care au primit versiunea placebo au slăbit, în medie, puțin sub 6 kilograme.

„Medicamentele care există acum pe piață te ajută să slăbești până la 5% sau maxim 10%. Uneori, nici măcar atât”, a spus Dr. Harold Bays, director al Centrului de Cercetare Metabolică și Aterosclerotică din Louisville.

Bays este și directorul științific al Obesity Medicine Association și a fost implicat în studiile care au vizat noul medicament.

În Statele Unite ale Americii, peste 100 de milioane de adulți, adică aproximativ 1 din 3, sunt obezi.

Efecte secundare și riscuri

Bays a declarat că Wegovy pare mult mai sigur decât anterioarele medicamente pentru controlul greutății. Cele mai frecvente efecte secundare prezentate de pacienții care au luat Wegovy sunt: problemele gastrointestinale, greața, diareea și vărsăturile. Deși acestea au dispărut, 5% dintre participanții la studiu au declarat că nu vor să mai ia acest medicament.

Wegovy vine și cu un risc: posibila dezvoltare a unui tip de tumoare tiroidiană. Prin urmare, medicamentul nu este indicat persoanelor care suferă de tumori tiroidiene sau endocrine sau care au avut astfel de cazuri în familie. S-a mai constatat că există și riscul apariției depresiei sau inflamației ficatului.