• Multe dintre substanțele chimice utilizate în produsele cosmetice și în materialele plastice de consum au fost asociate cu efecte adverse asupra sănătății.
  • Cercetătorii au studiat femeile însărcinate pentru a evalua expunerea lor la substanțe chimice asociate cu cancerul și problemele renale.
  • Aproape toate femeile studiate aveau niveluri detectabile ale substanțelor chimice, dar femeile de culoare au avut cea mai mare expunere.

Multe dintre substanțele chimice utilizate în produsele cosmetice și în materialele plastice de consum au fost asociate cu efecte adverse asupra sănătății.

Cercetătorii au studiat femeile însărcinate pentru a evalua expunerea lor la substanțe chimice asociate cu cancerul și problemele renale.

Aproape toate femeile studiate aveau niveluri detectabile ale substanțelor chimice, dar femeile de culoare au avut cea mai mare expunere.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Este posibil ca persoanele care rămân însărcinate să nu realizeze că sunt expuse în mod constant la substanțe chimice care pot avea un impact asupra propriei sănătăți, precum și asupra dezvoltării copiilor nenăscuți.

Mai multe substanțe chimice utilizate în mod legal în veselă, coloranți și materiale plastice se pot infiltra în alimente și apă, astfel încât este ușor să ingerezi fără să ști toxine care nu ar fi niciodată aprobate pentru consumul uman.

Acest lucru este evidențiat într-un nou studiu publicat astăzi de oamenii de știință din cadrul Programului ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) al National Institutes of Health.

În cel mai recent studiu ECHO, publicat în revista Chemosphere, o echipă de cercetători a folosit noi metode pentru a verifica prezența a 45 de substanțe chimice suspectate a fi cancerigene în probele de urină. Grupul de studiu a inclus 171 de femei care au rămas însărcinate între 2008 și 2020.

Aproape toate femeile incluse în studiu aveau în urină niveluri detectabile de substanțe chimice industriale care pot avea un impact asupra dezvoltării copilului, precum și asupra sănătății materne.

Cercetătorii spun că descoperirile nu numai că impun continuarea cercetărilor privind substanțele chimice din produsele cosmetice, dar se fac ecoul unui număr tot mai mare de cercetări privind riscul de cancer la populațiile insuficient studiate: cele mai ridicate niveluri de expunere la substanțe chimice au fost găsite la femeile de culoare.

Produsele chimice sunt utilizate pe scară largă în materiale plastice, vopsele și coloranți

Toate femeile participante la studiu, cu excepția uneia, aveau melamină și acid cianuric, un produs secundar al acesteia, în probele de urină. Expunerea la aceste substanțe chimice este extra-toxică atunci când sunt combinate, au remarcat cercetătorii.

Deși se știe că au efecte toxice, ambele substanțe chimice sunt utilizate pe scară largă în produsele comerciale. Melamina poate fi găsită în veselă, materiale plastice, blaturi de bucătărie și podele, precum și în pesticidele industriale. Derivații săi pot fi adăugați în materiale plastice ca stabilizator sau folosiți ca solvenți de curățare.

Melamina este clasificată ca fiind posibil cancerigenă, deoarece cercetătorii nu au determinat încă ce nivel de expunere este asociat cu cancerul la om. Majoritatea oamenilor sunt expuși la niveluri relativ scăzute de melamină în mediul înconjurător, dar utilizarea ilegală a acestei substanțe chimice în preparatele pentru sugari a avut efecte dezastruoase în trecut.

În 2008, melamina a fost asociată cu cel puțin șase decese și disfuncții renale la aproximativ 300.000 de sugari din China. Substanța chimică a fost detectată ulterior în formulele pentru sugari și în alimentele pentru animale de companie și a fost recunoscută oficial ca fiind toxică pentru rinichi.

Substanțe chimice dintr-un grup similar, aminele aromatice, au fost găsite la peste 60% dintre participanții la studiu. Ca și celelalte substanțe chimice studiate, aminele aromatice sunt utilizate în principal în mediul industrial, dar pot fi găsite și în unele produse de consum, inclusiv în vopselele de păr și în cerneala pentru tatuaje.

Mai multe amine aromatice au fost legate de riscul de cancer de vezică urinară la om, iar studiile pe animale au sugerat că expunerea prenatală poate afecta, de asemenea, dezvoltarea fetală, ceea ce face ca acest grup de substanțe chimice să fie prioritar pentru cercetările viitoare.

Femeile de culoare au avut niveluri mai ridicate de expunere

Cercetătorii de la NIH au adunat un grup divers de femei pentru studiul ECHO. Aproximativ o treime (34%) erau albe, 40% erau latino-americane, 20% erau de culoare, 4% erau asiatice, iar restul de 3% proveneau din alte grupuri rasiale sau din grupuri rasiale multiple. Acestea proveneau din șase state pentru a reprezenta diferite regiuni ale SUA.

În general, femeile de culoare aveau niveluri mai ridicate de substanțe chimice nocive în urină în comparație cu omologii lor albi. Studii separate privind parabenii și ftalații, două substanțe chimice utilizate frecvent în produsele cosmetice și de păr, au relevat, de asemenea, un impact disproporționat asupra femeilor de culoare.

Este deconcertant faptul că continuăm să găsim niveluri mai ridicate ale multora dintre aceste substanțe chimice dăunătoare la persoanele de culoare”, a declarat într-un comunicat de presă Jessie Buckley, co-autor al studiului și profesor asociat la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

De exemplu, în cadrul studiului ECHO, femeile de culoare și hispanice au avut niveluri de 3,4-dicloroanilină (o substanță chimică utilizată în producția de coloranți și pesticide) mai mult decât duble față de nivelurile detectate la femeile albe.