• Subvarianta BA.2 a variantei de coronavirus Omicron a fost detectată până acum în cel puțin cinci țări africane.
  • Institutului Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud arată că 23% din cele 450 de probe analizate în ianuarie au demonstrat prezenţa subvariantei BA.2 Omicron.
  • Potrivit OMS, în Africa, actualmente, doar 11% din populație este complet vaccinată.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat joi că subvarianta „invizibilă” a Omicron BA.2 a fost detectată în cel puțin cinci țări africane. Specialiștii din cadrul Institutului Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud spun că, în prezent, pericolul reprezentat de noua subvariantă este încă incert.

BA.2 a fost raportată în cinci țări, adică în Botswana, Kenya, Malawi, Senegal, precum și în Africa de Sud, a declarat joi Dr. Nicksy Gumede-Moeletsi, în cadrul unei conferințe de presă.

Șefa Diviziei de supraveghere și răspuns în domeniul sănătății publice din cadrul Institutului Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud, Michelle Groome, a arătat într-o prezentare că 23% din cele 450 de probe analizate în ianuarie au demonstrat prezenţa subvariantei BA.2 Omicron. În decembrie, numărul a fost mult mai mic: în doar 4% din cele peste 2.200 de probe a fost găsită subvarianta BA.2.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Vedem această creştere cu BA.2, încă încercăm să obţinem mai multe informaţii despre această subvariantă… ca urmare creştem analizele în regiunile unde avem o creştere de cazuri şi monitorizăm amploarea BA.2”, a explicat șefa Institutului Național pentru Boli Transmisibile, Michelle Groome, într-o conferinţă de presă.

Specialistul a adăugat că pericolul reprezentat de noua subvariantă este încă incert.

În acest moment nu există dovezi potrivit cărora ar fi diferenţe între subvariantele Omicron. Aşa am constatat şi la Delta unde au fost multe subvariante, dar nu am constatat prea multe diferenţe între ele, totuşi vom continua să monitorizăm”, a precizat Michelle Groome, potrivit Reuters.

Cercetătoarea a mai spus că nu se aşteaptă la simptome diferite la cazurile de BA.2 şi că vor fi analizate datele oferite de spitale.

Potrivit OMS, în Africa, actualmente, doar 11% din populație este complet vaccinată.

BA.2 a fost observat pentru prima dată în China în urmă cu câteva săptămâni şi se bănuieşte că provine din India. De asemenea, au fost numeroase cazuri în Danemarca, Australia, Canada şi Singapore. Ulterior, prezenţa subvariantei a fost confirmată în peste 50 de ţări.