Subvarianta Omicron XBB.1.5 ar putea fi în curând tulpina COVID-19 dominantă în Europa

Travelers arriving from China get tested at the airport in Milan, Italy on December 29, 2022. Italy has decided to impose mandatory tests to screen for Covid-19 on all travelers coming from China, faced with an explosion of case. The end of the "zero Covid" policy in China has aroused the concern of several countries which are considering imposing security measures for travelers. Photo by Maurizio Maule/IPA/ABACAPRESS.COM

Subvarianta Omicron XBB.1.5, care reprezintă în prezent un sfert din cazurile de COVID-19 din SUA, ar putea deveni tulpina dominantă în Europa în câteva luni, a anunțat vineri agenția UE pentru combaterea bolilor, potrivit mass media internațională.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a declarat că modelarea matematică a sugerat că subvarianta, care este cea mai transmisibilă până în prezent, ar putea deveni varianta dominantă în Uniunea Europeană după una-două luni, având în vedere proporțiile scăzute raportate în prezent în UE/SEE și rata sa de creștere estimată” .

Pentru populația generală, agenția a precizat că riscul asociat cu varianta a fost estimat ca fiind scăzut.

Contagiozitatea și gravitatea

Cu toate acestea, riscul este de la moderat la ridicat pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii și persoanele nevaccinate și imunocompromise” .

De asemenea, agenția a menționat că există mai multe lacune în cunoștințe” , ceea ce înseamnă că evaluarea este susceptibilă de a fi modificată în lumina unor dovezi suplimentare.

În timp ce subvarianta reprezintă în prezent peste 27 la sută din infecțiile din Statele Unite, XBB.1.5 a fost încă responsabilă pentru mai puțin de 2,5 la sută din cazurile de Covid-19 în UE în ultimele săptămâni din 2022, potrivit ECDC.

În prezent, nu există semnale care să indice că severitatea infecției XBB.1.5 este diferită de cea a subliniilor omicron care au circulat anterior” , a precizat agenția.

Treizeci și opt de țări au raportat cazuri de XBB.1.5.

Dintre acestea, 82% se află în Statele Unite, 8% în Marea Britanie și 2% în Danemarca, a precizat miercuri Organizația Mondială a Sănătății într-o evaluare rapidă a riscurilor.

Potrivit virusologilor, subvarianta este foarte asemănătoare cu predecesorul său, XBB.1, dar are o mutație suplimentară la proteina sa spike – cheia care permite virusului să intre în celulele organismului.

Exit mobile version