• Nu există nici o îndoială că durerile de cap pot fi enervante, mai ales dacă sunt deosebit de intense, lungi sau frecvente.
  • Cu toate acestea, migrenele merg dincolo de o durere de cap și pot fi incredibil de dureroase și de-a dreptul chinuitoare.
  • În timp ce diverși factori te pot face mai predispus la migrene, există și lucruri care pot declanșa această afecțiune sau o pot înrăutăți – inclusiv obiceiurile tale alimentare, potrivit unui nou studiu.

Nu există nici o îndoială că migrenele pot fi enervante, mai ales dacă sunt deosebit de intense, lungi sau frecvente. Cu toate acestea, migrenele merg dincolo de o durere de cap și pot fi incredibil de dureroase și de-a dreptul chinuitoare. În timp ce diverși factori te pot face mai predispus la migrene, există și lucruri care pot declanșa această afecțiune sau o pot înrăutăți – inclusiv obiceiurile tale alimentare, potrivit unui nou studiu.

În studiul care a fost publicat de Nutritional Neuroscience, s-a constatat mai întâi că 1.838 din cei 8.953 de participanți care au fost implicați în National Health and Nutrition Examination Survey din perioada 1999-2004 erau persoane care sufereau de migrene. Ținând cont de variabilele potențiale, autorii studiului au analizat datele disponibile pentru a găsi legături între alimentație – în special folosind Prognostic Nutrition Index sau PNI – și cazurile de dureri de cap severe, precum și migrenele.

Constatările au arătat că malnutriția ușoară, moderată și severă a fost legată de faptul că participanții au avut mai des dureri de cap mai intense. Cei care au realizat studiul au observat, de asemenea, că alimentația celor care sufereau de migrene și dureri de cap severe tindea să fie lipsită de vitamine și nutrienți precum fibrele alimentare, folatul total, riboflavina, seleniul, potasiul și magneziul, precum și de vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, vitamina C și vitamina K. Pe de altă parte, aceștia beau mai multă cafea și consumau mai multă teobromină – ceva ce se găsește în ciocolată. Echipa a concluzionat că alimentația (în special PNI) a fost asociată cu riscul și severitatea migrenelor.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Din start, constatarea că malnutriția moderată până la severă este asociată cu migrenele nu este surprinzătoare pentru mine”, spune Sydney Greene, MS, RD, la Eat This, Not That!

Migrenele pot fi declanșate de un nivel scăzut al zahărului din sânge”, explică Greene. Dacă cineva trece la intervale lungi între mese, sare peste mese sau elimină grupele majore de alimente, în special carbohidrații, acest lucru poate provoca scăderea nivelului de zahăr din sânge.”

În plus, malnutriția prelungită duce, de obicei, la deficiențe de vitamine și minerale”, spune Greene, menționând în același timp că deficiențele în unele vitamine (mai ales vitaminele B) și în mineralul magneziu ar putea contribui la migrene mai severe”.

Există multe motive pentru care cineva ar putea să nu aibă o nutriție adecvată”, explică Greene. Dacă ai o migrenă, scade apetitul, deci scade consumul de alimente, iar apoi migrena reapare. În plus, anumite diete, cum ar fi dietele vegane și ketogenice, pot duce la deficiențe de vitamine și minerale.”

Este important să găsiți un specialist care are experiență în lucrul cu migrenele. Un medic sau un dietetician va putea ajuta la crearea unei alimentații care să atenueze riscul de migrene”, sfătuiește Greene. Poate fi nevoie de suplimente pentru a preveni frecvența migrenelor, iar un profesionist licențiat va putea ajuta la crearea celui mai bun protocol.”