• În mai multe state ale lumii plasma de la donatorii vindecaţi de Covid este transformată în imunoglobulină anti Covid
  • Avantajul noului medicament este că poate fi mult mai eficient decât plasma, datorită concentraţiei maximizate de anticorpi
  • În România producerea acestui medicament este imposibilă
  • Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: În România nu putem fracţiona plasma şi avem foarte puţini donatori
  • România are peste 40.000 de pacienţi vindecaţi de Covid, dar au donat plasmă în jur de 700
  • Mai multe studii arată că plasma umană poate reduce mortalitatea dată de Covid 19 

Experţi din multe state europene duc plasma pacienţilor vindecaţi de Covid la nivelul următor. În Coreea, plasma este deja transformată în imunoglobulină anti Covid, un medicament revoluţionar care le poate da şanse în plus la viaţă pacienţilor aflaţi în stare gravă. În Japonia, Germania, Elveţia, Italia, Spania sau Israel deja se fac teste avansate pentru acest medicament inovator, iar primele rezultate sunt promiţătoare. 

Florin Hozoc, CEO-ul firmei care a donat statului 18 aparate de plasmafereză: „La administrarea de plasmă nu ştim exact câţi anticorpi îi dăm acelui pacient, la administrarea de imunoglobulină ştim exact câţi anticorpi am pus în fiecare flacon de imunoglobulină. Este nevoie de surplus de plasmă pe care nu o administrezi pacienţilor aflaţi în stare destul de severă şi pe care să o transmiţi fabricilor care să extragă anticorpii din această plasmă şi să facă aceste medicamente care practic oferă o doză standardizată, maximizată de anticorpi pacienţilor“.

Şi totuşi, la noi de ce nu se poate? Medicul Nicolaie Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, îţi spune că, la noi, numărul donatorilor de plasmă este foarte mic, şi că legislaţia nici nu ne permite să exportăm plasmă fabricilor din Europa pentru a primi  la un preţ bun imunoglobulină.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

De la începutul pandemiei, numai puţin peste 700 de  români vindecaţi au donat plasmă, în toată ţara. Cifra ar putea creşte însă. Te anunţ că Centrul de Transfuzie Sanguină din Capitală primeşte de la o firmă privată încă un aparat de plasmafereză.

Florin Hozoc, CEO firmei care a donat statului aparate de plasmafereză: „Practic instalăm un al doilea echipament care va dubla capacitatea de donare de plasmă convalescentă la Bucureşti. Am constatat că sunt foarte multe cozi, foarte mulţi pacienţi donatori care îşi doresc să doneze plasmă şi care nu pot fi preluaţi de Centrul de Transfuzie pentru că nu are capacitate de recoltare“.

Dr. Nicolaie Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Principalul obstacol este numărul mic de donatori. În plus, nu avem în România capacitate de fracţionare a plasmei. Legislaţia românească este foarte restrictivă privind exportul de plasmă.“