• În cursa pentru o alimentație mai sănătoasă, cafeaua ar putea să nu fie cea care pierde.
  • Cofeina este tot mai des acuzată de anxietate și probleme de somn.
  • Prin urmare, companiile au detectat un interes tot mai mare pentru cafeaua decofeinizată.

În cursa pentru o alimentație mai sănătoasă, cafeaua ar putea să nu fie cea care pierde în mod evident, mai ales pentru că despre consumul ei se știe că a fost asociat cu un risc mai mic de apariție a anumitor boli, inclusiv a bolilor coronariene și a unor tipuri de cancer, scrie BBC.

Dar, pe măsură ce devenim tot mai conștienți de legătura dintre alimentație și sănătate, cofeina este tot mai des acuzată de anxietate și probleme de somn.

Prin urmare, companiile au detectat un interes tot mai mare pentru cafeaua decofeinizată în rândul celor care iubesc gustul sau ritualul de a bea o ceașcă de cafea fierbinte.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Clienții Decadent Decaf Coffee Co din Marea Britanie optează pentru cafea decofeinizată din motive de sănătate, spune co-fondatoarea Laura Smith, iar reputația sa se îmbunătățește.

Cu toate acestea, în ultimii ani, a crescut oferta de alternative la cafeaua decofeinizată care promit să ne umple de energie fără să ne facă nervoși și ale căror ingrediente includ plante medicinale străvechi și așa-numitele „superalimente”.

În unele cafenele, pe lângă cafelele cu lapte tradiționale, veți găsi acum cafele cu lapte de sfeclă roșie, turmeric și maca. Ginsengul și moringa sunt alte ingrediente care sunt comercializate ca alternative sănătoase la cafea și care oferă, de asemenea, un plus de energie.

Multe dintre aceste ingrediente conțin compuși bioactivi pe bază de plante care, atunci când sunt consumate, ne pot influența sănătatea. Dar oare trecerea de la cafeaua decofeinizată la o băutură fără cofeină îți crește cu adevărat energia și îți îmbunătățește sănătatea?

Maca peruană

Una dintre cele mai populare alternative la cafeaua fără cofeină este maca, obținută din rădăcina cu același nume, care se adaugă de obicei sub formă de pulbere în lapte.

Dar maca nu vă va da un impuls de energie precum cafeaua, spune Michael Heinrich, profesor de etnofarmacologie și farmacognozie la University College London.

„Maca nu este un stimulent ca și cafeaua”, spune el. „Nu sporește atenția.”

Nici nu te poți aștepta ca un maca latte să fie mai sănătos decât cafeaua, adaugă el.

Într-un articol din 2017, Heinrich susține că, după ce a fost folosită ca hrană și medicament de către popoarele andine de peste 2.000 de ani în Peru, cunoștințele locale despre beneficiile pentru sănătate ale maca au fost „scoase din context pentru a satisface cerințele unei piețe în creștere pentru remedii pe bază de plante”.

„Beneficiile pentru sănătate ale maca nu au fost bine studiate și nu toate studiile sunt atât de solide și de fiabile pe cât ar trebui să fie”, spune el.

Ginseng și turmeric

Ginsengul, o altă plantă folosită în mod tradițional ca medicament, a devenit, de asemenea, un ingredient popular pentru înlocuitorii de cafea.

Dar, deși Heinrich spune că nici aceasta nu oferă un plus de energie comparabil cu cafeaua, „există unele cercetări care sugerează că ar putea avea efecte preventive, în special în cazul bolilor infecțioase și, după cum susțin alții, și în prevenirea anumitor tipuri de cancer”.

În mod similar, unele studii au arătat beneficiile pentru sănătate asociate cu turmericul. Dar nu veți vedea niciunul dintre aceste beneficii dacă beți un latte cu turmeric, spune Charlotte Mills, profesor de științe nutriționale la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Dar există unele cercetări care sugerează că consumul de turmeric în timpul sarcinii sau alăptării, sau cu anumite medicamente, cum ar fi insulina, ar putea prezenta unele riscuri pentru sănătate.

Moringa

Un alt ingredient alternativ la cafea este moringa, un copac originar din India, care se amestecă și el sub formă de pudră cu lapte.

„Moringa este bogată în proteine și fibre, vitamine și minerale și are o gamă largă de substanțe fitochimice bioactive, dintre care unele au fost asociate cu ajutorul prevenirii diabetului de tip doi și a bolilor de inimă”, spune Wendy Russell, profesor de nutriție moleculară la Universitatea Aberdeen din Marea Britanie.

Dar este puțin probabil ca o cafea cu lapte de moringa să producă oricare dintre aceste beneficii, adaugă ea.

Mult mai mult decât cofeina

Cu toate acestea, căutarea stimulentelor cafelei în alternative fără cofeină ar putea fi o misiune inutilă.

Cafeaua, după cum confirmă alți oameni de știință, nu face decât să rezolve simptomele de sevraj ale ultimei cafele pe care ai băut-o, în loc să îți îmbunătățească performanța, spune Brandt.

Deoarece nu s-a dovedit că alternativele la cofeină cresc nivelul de energie, cercetătorii se întreabă de ce cei care doresc să renunțe la cofeină nu optează pur și simplu pentru o cafea decofeinizată.

Mulți dintre compușii din turmeric și moringa sunt polifenoli, micronutrienți care se găsesc în plante și cărora li se atribuie adesea beneficiile acestor băuturi, spune Mills. Dar ele se găsesc în cantități mari și în cafea.

Dar se pare că nu există un răspuns simplu. Laptele de turmeric, maca și moringa conțin doze prea mici din aceste ingrediente pentru a fi benefice pentru sănătate și pot chiar provoca efecte secundare pe care încă nu le cunoaștem.

Poate că nu este la fel de inedită sau la fel de viu colorată ca sfecla roșie sau turmericul, dar cafeaua decofeinizată de modă veche poate fi, deocamdată, cel mai sigur pariu.