Sute de litri de dezinfectanți au fost retrase din spitalele din România. Rezultatele anchetei Ministerului Sănătății

spital Sursa foto: Mediafax Foto
  • Ministerul Sănății anunță că sute de litri de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe au fost retrase din unitățile sanitare în perioada martie 2020 – mai 2021
  • Ioana Mihăilă, a cerut Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății să solicite direcțiilor de sănătate publică să precizeze cantitățile de dezinfectanți de mâini și de suprafețe retrase

Sute de litri de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe au fost retrase din unitățile sanitare în perioada martie 2020 – mai 2021, anunță, marți, Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a cerut Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății să solicite direcțiilor de sănătate publică să precizeze cantitățile de dezinfectanți de mâini și de suprafețe retrase din unitățile sanitare pentru perioada martie 2020 – mai 2021.

Potrivit Inspecției Sanitare de Stat, inspectorii sanitari din cadrul DSP Bacău au retras de la utilizare 245 de litri. Cantitatea de 45 de litri a fost retrasă de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău. Este vorba de Apesin Handactive F, Pliwa Decontamed, Desogen Aero – produse neavizate conform prevederilor Regulamentului nr. 528/2012 și etichetare greșită. Alți 200 de litri au fost retrași de la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Este vorba de Dezinfectant Efekt Bactisept, care nu are arie de aplicare în unități sanitare.

„Producătorii produselor biocide retrase de la utilizare: Apesin Handactive F Germania, Pliwa Decontamed Austria, Desogen Aero România – jud. Ilfov, Dezifectant Efekt Bactsept România – jud. Bacău”, potrivit MS.

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Ilfov au retras de la utilizare 1,2 litri de produs biocid Incidin Liquid (producător Germania), pentru deficiențe de etichetare, de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina”.

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Neamț au retras de la utilizare 2,5 litri de produs biocid Ecocid S (produs pentru igiena veterinară), de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. „Produsul biocid din Slovenia a fost folosit pentru dezinfecție în tuneluri”, potrivit MS.

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Sălaj au retras de la utilizare 161 de litri de produs biocid Bioxeco 5S, de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, pentru că eticheta nu era tradusă în limba română și nu avea toate elementele de identificate impuse de legislația națională.

„Din cantitatea totală de 24.144 litri și 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retrași de la utilizare din unități sanitare (1.7%). Produse biocide cu autorizație temporară emise de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”: Desogen Aero și Dezifectant Efekt Bactisept. Celelalte produse biocide au avize emise de Comisia Națională pentru Produse Biocide”, arată MS, într-un comunicat de presă transmis marți.