• Două companii farmaceutice din China administrează un vaccin care nu a trecut prin studiile clinice
  • Una dintre companii spune că beneficiarilor li s-au prezentat potențialele riscuri ale administrării vaccinului
  • Potrivit OMS, alte șase vaccinuri împotriva Covid-19 se mai află acum în această fază finală

Compania farmaceutică chineză China National Biotec Group, o filială a companiei de stat Sinopharm, a injectat sute de mii de oameni cu două vaccinuri experimentale, în regim de utilizare de urgență.

Și producătorul chinez de medicamente Sinovac Biotech a declarat că a injectat cu vaccinul său experimental aproximativ 3.000 de angajați și pe membrii familiilor acestora, inclusiv pe directorul executiv al firmei. Cele trei vaccinuri sunt încă în faza 3 de studii clinice, care implică testarea siguranței unui vaccin și eficacitatea acestuia pe mii de oameni.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, alte șase vaccinuri împotriva Covid-19 se mai află acum în această fază finală. SUA, Marea Britanie și Germania nu au aprobat încă utilizarea niciunui vaccin înaintea definitivării studiilor clinice.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Experții în sănătate publică declară că lucrătorii medicali din prima linie ar trebui să aibă prioritate la orice utilizare de urgență a vaccinurilor neaprobate. Guvernul chinez a dat în iunie aprobarea ca vaccinul experimental dezvoltat de CanSino Biologics să fie administrat membrilor armatei, iar în iulie a autorizat utilizarea de urgență a altor vaccinuri pentru angajații din domeniul medical și pentru inspectorii de frontieră.

Într-o declarație comună făcută această săptămână nouă companii farmaceutice occidentale și-au luat angajamentul să nu depună cereri pentru aprobarea sau autorizarea vaccinurilor lor experimentale până ce testarea clinică a acestora nu este completă.

Zhou Song, un înalt funcționar din cadrul CNBG, a declarat pe pagina de social-media a companiei că nicio persoană dintre cele vaccinate nu a fost infectată cu noul coronavirus și nici nu a prezentat reacții adverse evidente. Acesta a mai spus că nu au fost vaccinate femeile însărcinate sau cele care alăptează. CNBG nu a precizat dacă persoanele vaccinate au fost informate cu privire la potențialele riscuri. Compania a declarat că va putea produce aproximativ 100 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul anului și apoi până la un miliard de doze anual.

Liu Peicheng, purtător de cuvânt al companiei Sinovac, a declarat că cele 3.000 de vaccinări recente ale companiei au fost pur voluntare și că beneficiarilor li s-au prezentat potențialele riscuri ale administrării vaccinului înainte de finalizarea studiilor clinice.