• Chile a reușit să învingă varianta Delta a coronavirusului.
  • Rata de pozitivare rămâne în mod constant sub 1%, ceea ce a determinat guvernul să relaxeze treptat restricțiile.
  • Aproape 87% dintre chilienii eligibili sunt complet vaccinați.

Liliana Silva nu credea că e în pericol. Când fratele ei a venit din Germania, unde locuiește, pentru a-și vizita familia în Chile, niciunul dintre ei nu s-a simțit vulnerabil. Bărbatul făcuse carantina obligatorie de 10 zile la Santiago și nu avea simptome de Covid-19, relatează CNN.

Totuși, după mai puțin de o săptămână, părinții ei, cele trei fiice și o mătușă s-au infectat cu varianta Delta, iar ea și soțul ei au început să se simtă rău după câteva zile. Cu excepția tatălui ei și a copiilor ei, toți membrii familiei aveau simptome ușoare, cu o durată de 2 până la 4 zile.

Tatăl meu suferă de leucemie cronică. A avut pneumonie, s-a deshidratat și a fost internat în spital. Dacă nu ar fi fost vaccinat, ar fi murit“, a spus Silva. Însă copiii erau prea mici pentru a fi vaccinați și au avut o formă mai gravă de Covid: „Fiicele mele au avut febră mare, tuse, vărsături și dureri de cap urâte. Mi-aș fi dorit să fi fost vaccinate, mi-a fost frică tot timpul pentru ele“.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Aproape 87% dintre chilienii eligibili sunt complet vaccinați

De când a început imunizarea populației împotriva Covid-19, în februarie, Chile a primit laude la nivel internațional pentru succesul campaniei de vaccinare. Aproape 87% dintre chilienii eligibili sunt complet vaccinați, arată ultimele rapoarte ale Ministerului Sănătății.

Rata crescută de vaccinare a avut ca efect scăderea numărului de cazuri, dar, cu toate acestea, țara nu intenționează să reducă măsurile de precauție.

Săptămâna trecută, guvernul a anunțat că vor fi imunizați cu vaccinul chinezesc copiii care au între 6 și 11 ani, țara devenind astfel una dintre puținele din lume care va aproba vaccinarea cu serul CoronaVac pentru acea categorie de vârstă. Imunizarea acestei categorii a început luni.

Se știe că, în țările unde cea mai mare parte a populației adulte a fost imunizată, coronavirusul începe să-i vizeze pe cei care rămân vulnerabili, iar copiii se infectează mai mult, așa cum se întâmplă în Statele Unite. Trebuie să mergem mai departe cu imunizarea în rândul celor mai tineri“, explică Lorena Tapia, medic pediatru și membru al comitetului de consiliere pentru vaccinuri.

„De la început, campania noastră s-a bazat pe avantajul de a avea un portofoliu diversificat de vaccinuri. Acest lucru ne-a permis să nu depindem de disponibilitatea unui singur furnizor, având în vedere cererea mare de vaccin anti-COVID la nivel global“, spune ministrul pentru Știință, Andrés Couve, explicând succesul campaniei de vaccinare.

Până acum, Chile a primit 36 de milioane de doze pentru o populație de 19 milioane de locuitori, suficient pentru a începe deja să facă a treia doză. În fiecare săptămână, un nou grup de persoane devine eligibil. Spre exemplu, săptămâna aceasta este administrată a treia doză persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani.

În timp ce numărul cazurilor de Covid-19 crește din nou în America Centrală și Caraibe, în ultima săptămână Chile a atins cea mai scăzută rată de infectare și cel mai mic număr de cazuri active din martie 2020.

Restricții relaxate, dar nu foarte mult

Rata de pozitivare rămâne în mod constant sub 1%, ceea ce a determinat guvernul să relaxeze treptat restricțiile, dar nu foarte mult. Spre exemplu, interdicția de circulație după ora 22.00 a fost mutată la 00.00.  

Vaccinarea a jucat un rol cheie în prevenirea unui nou val, spun experții, dar nu este suficient. Din acest motiv, guvernul nu a ridicat încă toate restricțiile. Purtarea măștii de protecție, distanțarea socială în locuri publice și școli încă sunt obligatorii, în timp ce frontierele nu sunt complet deschise, iar călătorii încă se confruntă cu restricții semnificative.

Toate aceste măsuri au permis chilienilor să controleze tulpina Delta până acum. Chiar și așa, incertitudinea persistă în ceea ce privește Covid-19. „Nu putem spune că este sub control. Pandemia nu s-a terminat și, dacă nu suntem atenți, putem avea un nou val în orice moment“, spune dr. Alexis Kalergis, directorul Institutului de Imunologie și Imunoterapie Millennium din Santiago.