• O mică pastilă ovală a reînviat lupta împotriva HIV.
  • În absența unui tratament pentru HIV sau a unui vaccin care să prevină infectarea cu virusul SIDA, profilaxia pre-expunere (PrEP) câștigă teren în Spania.
  • Infecțiile cu sifilis au sărit de la 700 de infectări, raportate la începutul secolului, la 5.822 raportate în 2019.

Diagnosticele noi de HIV sunt în scădere din 2016 și, cu toate precauțiile pe care le impun cifrele din 2020 – din cauza impactului pandemiei, poate exista o subdetecție sau o întârziere în notificarea cazurilor – numărul de pacienți depistați în acel an (ultimul an cu cifre disponibile) se ridică la 1 925, cu 41% mai puțin decât în 2019, relatează El Pais.

Experții consultați prognozează că cifrele privind HIV vor continua să scadă, iar o parte din această reducere va avea acum legătură și cu consolidarea programelor PrEP (profilaxia pre-expunere): până în octombrie 2021, peste 9.000 de persoane se aflau în acest program în Spania, deși cifra este mult mai mare, explică infectologii, pentru că în fiecare zi noi utilizatori se alătură programului și există și persoane care iau așa-numita PrEP informală – adică aceeași pastilă, dar achiziționată în afara circuitului de sănătate publică (prin internet, de exemplu).

Există două forme de administrare a tratamentului care previne HIV

Două forme de administrare au fost aprobate în cadrul studiilor clinice: o pastilă zilnică, care este regimul oficial, și PrEP la cerere, care constă în două pastile cu două ore înainte de actul sexual, una după 24 de ore și a patra două zile mai târziu. Însă acest din urmă regim nu este aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente. García asigură că punerea în aplicare a programului în Spania „este inegală”, deși în Catalonia a fost „satisfăcătoare”: Eficacitatea în viața reală este mai mare decât cea din studiu. Avem 1.300 de persoane care au luat PrEP și doar două infecții cu HIV, dar pentru că în aceste cazuri, infecția era deja prezentă înainte de începerea programului.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Inițial, PrEP a fost destinată în primul rând bărbaților care se angajează în practici sexuale riscante cu alți bărbați – mai mult de 10 parteneri sexuali diferiți în ultimul an, sex fără prezervativ sau consumul de droguri în timpul întâlnirilor, printre alte variabile. Acesta a fost grupul prioritar pentru a fi vizat, deoarece riscul de a contracta HIV este de 25 de ori mai mare în acest grup decât în rândul populației generale. Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2021, din cauza unor „criterii de risc epidemiologic”, Ministerul Sănătății din Spania a extins lista persoanelor eligibile pentru PrEP: a redus vârsta de începere de la 18 la 16 ani și, pe lângă bărbații care fac sex cu bărbați și persoanele transsexuale cu practici riscante și femeile din prostituție care nu folosesc prezervative, pot intra în programul PrEP și bărbații cisgeni și femeile cu relații sexuale riscante.

Dar lansarea PrEP a venit într-o perioadă deosebit de tulbure pentru alte boli cu transmitere sexuală, care cresc vertiginos. PrEP protejează împotriva HIV, dar nu și împotriva altor ITS, iar fără măsuri de protecție suplimentare, riscul de transmitere crește. Mai ales având în vedere circulația ridicată a acestor agenți patogeni și faptul că boli precum gonoreea și sifilisul sunt în creștere de două decenii: infecțiile gonococice au crescut de la 800 de cazuri în 2001 la peste 12.000 în 2019 (ultimul an pentru care sunt disponibile cifre); iar infecțiile cu sifilis au sărit de la 700 de infectări, raportate la începutul secolului, la 5.822 raportate în 2019.

Este PrEp disponibil în România?

În prezent, PrEP nu este disponibil peste tot în lume, nici în România și chiar și în țările în care este aprobat, este posibil să nu fie ușor de accesat din mai multe motive politice sau legate de resurse, conform Check Poin Aras București.

În unele țări, PrEP este disponibil gratuit sau subvenționat ca parte a sistemului național de sănătate, în alte țări trebuie plătit în cadrul sistemului privat.

Vestea bună este că toate ghidurile internaționale recomandă acum ca PrEP să fie pus la dispoziție la scară largă, așa că, chiar dacă nu este încă disponibil în România, sperăm să fie o opțiune în viitorul apropiat, informează sursa citată.

Dacă ești interesat să iei PrEP, poți contacta un medic sau un consilier, care îți vor oferi informațiile necesare. Totodată, medicii te pot sfătui, monitoriza și asista pe parcursul tratamentului cu PrEP, pentru a te asigura că ești pe deplin protejat.

Există, de asemenea, site-uri web care te pot ajuta să cumperi PrEP. Cu toate acestea, luarea de PrEP fără consiliere medicală și monitorizare este riscanta pentru sănătate, așadar este important să consulți un specialist înainte de a cumpăra PrEP online.