• Potrivit Biroului de Statistică din Suedia, coronavirusul a omorât circa 5.800 de suedezi
  • Cu toate astea, țara nu are nicio intenție de a reglementa purtarea măștii
  • În Norvegia, țara vecină cu populație de două ori mai mică, numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns abia la 250

Suedia, țara care a ignorat măsurile anti-Covid, a înregistrat în prima jumătate a acestui an cel mai mare număr de morți din ultimii 150 de ani. Cu toate astea, țara nu are nicio intenție de a reglementa purtarea măștii, nici chiar sub formă de recomandare, scrie The Guardian.

Potrivit Biroului de Statistică din Suedia, coronavirusul a omorât circa 4.500 de oameni până la sfârșitul lunii iunie, numărul crescând între timp la 5.800. Numărul este mai mare decât rezultatele celorlalte naţiuni nordice, însă este mai mic decât rata înregistrată în alte state, precum Marea Britanie şi Spania.

În primele șase luni ale anului, în total au murit 51.405 suedezi, ultimul record fiind înregistrat în 1869, când au murit 55.431 de oameni. Populaţia Suediei ajungea atunci la 4,1 milioane de locuitori, comparativ cu 10,3 milioane în 2020.

În aprilie, numărul deceselor a crescut cu aproape 40% din cauza coronavirusului.

Suedia a adoptat o abordare diferită față de majoritatea țărilor europene în ceea ce privește gestionarea pandemiei, bazându-se într-o măsură mai mare pe măsuri voluntare axate pe distanțarea socială.

Majoritatea școlilor au rămas deschise și multe afaceri au continuat să funcționeze, ceea ce a ținut economia în picioare.

Cu toate astea, numărul morților a fost mai mare decât la vecinii săi nordici, care au optat pentru măsuri dure de carantină. Norvegia, o țară cu populație de două ori mai mică, numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns abia la 250.