Țara în care cetățenii sunt sfătuiți să mănânce roşii după vaccinarea anti-COVID

Vaccinare Sursa foto: Mediafax Foto
  • Bulgarii sunt sfătuiți să mânânce roșii după vaccinarea împotriva coronavirusului.
  • Aceasta este recomadarea Centrului Naţional Bulgar pentru Boli Infecţioase.
  • Roșiile previn coagularea sângelui.

Directorul Centrului Naţional Bulgar pentru Boli Infecţioase, Todor Kantardjiev, a afirmat, miercuri, că persoanele vaccinate anti-COVID-19 trebuie să mânănce roșii imediat după imunizare, deoarece această legumă este un remediu natural împotriva coagulării sângelui. Profesorul Kantardjiev a venit cu această teorie pentru a îndepărta temerile legate de imunizarea anti-COVID-19 cu vaccinul produs de Oxfor/AstraZeneca, a cărui utilizare a fost restricţionată în câteva state membre UE în urma semnalării unor cazuri rare de tromboză, notează Euractiv.

Bulgaria a vaccinat până acum 6% din populația sa, fiind pe ultimul loc în acest caz, în Uniunea Europeană. Principalul vaccin anti-COVID-19 folosit în Bulgaria este cel al AstraZeneca, a cărui denumire este acum Vaxzevria.

EMA: „Nu există niciun factor de risc de tromboză legat de vaccinul AstraZeneca”

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a anunțat miercuri că nu a identificat încă niciun factor de risc, cum ar fi vârsta, sexul sau antecedente de tulburări de coagulare a sângelui, pentru cazurile de tromboză raportate după vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, transmite Reuters.

Declarația Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) vine după ce mai multe țări, printre care Canada, Germania, Franța și Spania, au limitat utilizarea la anumite categorii de populație cu risc crescut, inclusiv la persoanele în vârstă și lucrătorii esențiali.

EMA a reiterat faptul că beneficiile vaccinului depășesc riscurile, dar a avertizat că oamenii ar trebui să fie conștienți de „mica posibilitate” de apariție a cheagurilor rare de sânge și trebuie să solicite asistență medicală imediată în caz de simptome.