- Cele mai multe vaccinări se fac în Israel
- Britanicii au acces la două vaccinuri anti-Covid
- UE așteaptă detalii despre calitatea vaccinului AstraZeneca
Marea Britanie și Statele Unite fac eforturi ca să-și imunizeze cetățenii, pentru că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de a stopa pandemia.
Advertisment
România nu ține pasul la vaccinare nici cu partenerii europeni, dar vaccinează mai mult decât Costa Rica, Argentina sau Franța.
Ultimele date despre campania de vaccinare anti-Covid le aflăm de la colegul meu Felix Damian.
Recomandări
Câți români au fost vaccinați până acum
Aproape 6 mii de români au primit deja prima doză din serul produs de Pfizer si BioNtech. La noi se merge pe vaccinarea prioritară a personalului medical, iar în alte state bătrânii, bolnavii cronici și alte categorii vulnerabile au acces la rapid la imunizare.
Cele mai multe vaccinari se fac în primul rând în Israel, unde mai mult de 9 la sută din populație a fost inoculată. Urmează Bahrain cu 3,4 la sută, Islanda cu 1,4 la sută din populație, UK cu 1,18 și Statele Unite cu mai putin de 1 procent din locuitori vaccinati.
Marea Britanie este prima țară care oferă cetățenilor săi 2 vaccinuri: unul de la Pfizer și al doilea de la Astra Zeneca.
Britanicii vor să dubleze numărul de vaccinări
Experții britanici au ajuns la concluzia că merită să dea prioritate primei doze și astfel să fie vaccinate cât mai multe persoane. Ca să facă asta, medicii din UK vor amâna administrarea ultimei doze cu pâna la 3 luni după prima injectie. Studiile susțin că prima doza oferă o protecție de până la 70 la sută după 22 de zile.
Există desigur și opinii contrare acestei idei, dar proiecțiile arată că fără o vaccinare masivă, în 2021 ar putea fi mai multe decese provocate de Covid-19 decât în anul care tocmai s-a încheiat.
Motivul pentru care caccinul de la Astra Zeneza nu-l vom avea prea curând în Uniunea Europeană
Serul produs de Astra Zeneca în colaborare cu Universitatea de la Oxford nu va fi disponibil în luna ianuarie. Agenția Europeană a Medicamentului nu a primit încă informații necesare de la producătorul vaccinului și se pare că aceste formalități vor mai întârzia.
Astra Zeneca a furnizat totuși suficiente date autorităților britanice care au aprobat de urgență acest vaccin pentru cetățenii din UK și a prevăzut creșterea producției la 100 de milioane de doze pe lună.
Partenerii noștri