- Niciuna dintre țările africane afectate de izbucnirea unei noi variante de Mpox nu a primit niciunul dintre vaccinurile promise.
- Republica Democrată Congo (RDC) s-a aflat în centrul unui focar al noii variante clade 1b.
- Varianta a fost găsită și în Burundi, Uganda, Rwanda, Kenya, Suedia și Thailanda.
Niciuna dintre țările africane afectate de izbucnirea unei noi variante de Mpox nu a primit niciunul dintre vaccinurile promise, respingând o lansare care era planificată săptămâna trecută.
Republica Democrată Congo (RDC) s-a aflat în centrul unui focar al noii variante clade 1b, cu 18.000 de cazuri suspecte și 629 de decese în acest an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Varianta a fost găsită și în Burundi, Uganda, Rwanda, Kenya, Suedia și Thailanda.
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat vineri că primele doze ar trebui să ajungă în RDC „în câteva zile”, dar declarații similare au fost făcute recent cu privire la vaccinurile donate din SUA, care nu s-au concretizat la timp.
Nu a existat un răspuns coordonat, Spania promițând până la 500.000 de doze, în timp ce Franța și Germania au promis câte 100.000 fiecare, iar SUA au spus că vor dona 50.000. Niciunul dintre angajamente nu a fost îndeplinit până acum.
Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) au declarat miercuri că cei 245 de milioane de dolari (187 de milioane de lire sterline) pe care i-a cerut pentru a combate focarul au fost finanțați doar în proporție de 10%.
În ciuda faptului că Mpox-ul a fost identificat pentru prima dată la oameni în RDC în 1970, națiunile africane vulnerabile la răspândirea sa se bazează pe donațiile de vaccinuri din stocurile națiunilor mai bogate.
Dr. Dimie Ogoina, medic infecționist la Spitalul Universității Niger Delta, a spus că neglijarea atât la nivel internațional, cât și din partea guvernelor africane înseamnă că, la zeci de ani de la identificarea Mpox-ului, încă nu există suficiente vaccinuri sau chiar tratamente disponibile pentru țările afectate.
El a spus că doar în timpul focarului global din 2022 , care a văzut virusul răspândit în Europa și America de Nord, a existat o reacție internațională mai largă la boală.
Ogoina a spus că este important ca țările africane să investească în protejarea împotriva bolilor precum Mpox pentru a se asigura că nu depind de donatori.
„Producătorii nu au sediul în Africa”, a spus el. „Ei tind să favorizeze, cu bună știință sau fără să știe, nordul global. Deci, dacă există o listă de oameni de procurat, Africa este întotdeauna ultima pe listă, iar noi suntem întotdeauna ultimii care primim provizii.”
OMS a declarat o urgență de sănătate publică la mijlocul lunii august, ca răspuns la răspândirea cladei 1b, o variantă recent identificată care se răspândește prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual, dar și în gospodării.
S-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de copii care mor, cu o rată a mortalității de până la 8% pentru persoanele sub 15 ani, potrivit OMS . Cea mai recentă actualizare de la Africa CDC de marți a arătat o creștere bruscă a cazurilor de aproape 4.000, comparativ cu 1.200 săptămâna precedentă.
Săptămâna trecută, grupurile societății civile au publicat o scrisoare către Gavi, alianța globală pentru vaccinuri, îndemnând-o să pretindă pentru prețuri mai mici pentru vaccinul produs de compania farmaceutică Bavarian Nordic, care costă în prezent între 50 și 75 de dolari o doză.
„Nedreptatea care se desfășoară în mod continuu a Mpox se datorează indiferenței și inechității îndelungate, stigmatizării, încetinirii, utilizării anemice a puterii publice și da, lăcomiei”, a declarat Peter Maybarduk, director pentru acces la medicamente la grupul de campanie Public Citizen din SUA, care a semnat scrisoarea.
El a spus că, în timp ce guvernul SUA a investit în dezvoltarea vaccinului Jynneos folosit împotriva Mpox, producția și prețurile „ridicate” erau acum controlate de Bavarian Nordic.
Victorine de Milliano, consilier politic la aripa Medicilor fără frontiere pentru campania pentru un tratament medical echitabil, MSF Access, a declarat că există o „problemă sistematică” care înseamnă că țările cu venituri mai mici se luptă să acceseze instrumente medicale în situațiile de urgență de sănătate publică, ceea ce a fost evidențiat în timpul pandemia de Covid, când țările mai bogate au putut să strângă vaccinuri, teste și tratamente.
„Este un adevărat sentiment de deja vu. Ai fi crezut că vom trage câteva lecții din pandemia de Covid-19, dar vedem din nou aceleași tipare”, a spus ea. „Țările cu venituri mici și medii depind acum și de acele donații din țările cu venituri mari care au acces la vaccinuri. Și vedem, de asemenea, un monopol de vaccin, [unde sunt] vândute celui mai mare ofertant.”
Bavarian Nordic a declarat pentru Africa CDC că poate furniza 2 milioane de doze în acest an dacă primește aprobarea pentru comenzi, permițându-i să realoce resurse de la alte linii de producție.
Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru The Guardian că a donat 55.000 de doze și că va oferi o actualizare atunci când va fi încheiat un acord pentru a începe livrarea pe scară mai largă.
Compania a mai spus că este deschisă să utilizeze prețuri pe niveluri, astfel încât țările cu economii mai mici să fie taxate mai puțin, precum și cele care au putut comanda mai multe vaccinuri și pe perioade mai lungi de timp.
Ogoina a spus că există semne promițătoare ale liderilor politici din Africa care dă dovadă de vigilență ca răspuns la urgența de sănătate publică și discută despre cum pot investi în abordarea acesteia, precum și promisiuni de sprijin din afara continentului, dar ar trebui să fie susținută.
„[Au fost] o mulțime de angajamente, pronunțări, promisiuni, dar ce se întâmplă după trei luni? Ce se întâmplă după șase luni? Ce se întâmplă după un an? Vor mai fi oamenii interesați sau își vor pierde interesul?” întrebă el.