• Țările bogate și-au asigurat cea mai mare parte a dozelor
  • Vaccinul ar putea veni în două doze/ persoană
  • „Accesul la un vaccin de salvare nu ar trebui să depindă de locul în care locuiți sau de câți bani aveți”, a spus Robert Silverman de la Oxfam America.

Națiunile bogate au cumpărat deja mai mult de jumătate din vaccinurile disponibile pentru coronavirus, relatează CNN. Printre acestea se numără Statele Unite, Marea Britanie și Japonia, potrivit organizației  de caritate Oxfam.  

Aceste țări reprezintă 13% din populația totală a lumii, dar deja au cumpărat 51% din stocul disponibil de vaccinuri, spune Oxfam. 

Grupul a folosit datele colectate de firma de analiză Airfinity, pentru a studia tranzacțiile publicate dintre guverne și producătorii de vaccin. Astfel, după calculele Oxfam, 5 organizații: AstraZeneca, Institutul Gamaleya din Rusia, Moderna, Pfizer și Sinovac din China, au împreună capacitatea de a produce 5.9 miliarde doze. Acestea ar fi suficiente pentru aproape 3 miliarde oameni, adică mai puțin de jumătate din populația totală a lumii, dacă fiecare om ar avea nevoie de două doze, lucru care este posibil.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Oxfam a declarat că acordurile de aprovizionare cu vaccinuri au fost deja convenite la 5.3 miliarde doze, dintre care 2.7 miliarde (51% ) revenind țărilor și teritoriilor dezvoltate precum Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Hong Kong, Macau, Japonia, Elveția și Israel, precum și țărilor din Uniunea Europeană. Cele 2.6 miliarde doze rămase au fost deja cumpărate sau promise țărilor în curs de dezvoltare precum India, Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia și Mexic.

Oxfam a menționat că AstraZeneca a promis furnizarea țărilor în curs de dezvoltare cu două treimi din dozele pe care le produce.

“Accesul la un vaccin care-ți salvează viața nu ar trebui să depindă de zona din care provii sau de câți bani ai. Dezvoltarea și aprobarea unui vaccin sigur și eficient joacă un rol vital , însă la fel de important este să ne asigurăm ca vaccinul este accesibil tuturor. Covid-19 într-un loc este Covid-19 peste tot”, a afirmat Robert Silverman de la Oxfam.

Când vor exista suficiente vaccinuri? Luni, Adar Poonawalla, directorul executiv al Institului Serum din India (SII) a preconizat că nu vom avea suficiente vaccinuri pentru Covid-19 până în 2024. ,,Va dura 4 sau 5 ani până când fiecare om de pe planetă va primi vaccinul”, a declarat Poonawalla pentru ziarul Financial Times.

Poonawalla a estimat că, în cazul în care vaccinul pentru Covid-19 vine în două doze, planeta va avea nevoie de aproximativ 15 miliarde doze.