Țările în care femeile au în fiecare lună dreptul la concediu în perioada menstruației

De mai bine de 70 ani, în Japonia, femeile au dreptul de a-și lua zile libere atunci când sunt la menstruație, relatează CNN.

Foarte multe femei din Japonia nu și-au luat niciodată o zi liberă pentru menstruație – fie pentru că nu au simptome specifice grave, așa cum experimentează multe femei, fie din cauza reticenței față de a le spune superiorilor de sex opus că se află în acea perioadă a lunii.

În Japonia, menstruația este subiect tabu, în mare parte deoarece femeilor nu le place să vorbească despre asta cu bărbații.

Dreptul la concediu în perioada menstruației există de mai bine de 70 ani – și nu este singura țară din Asia cu astfel de politică. În Coreea de Sud, acest drept există din 1953, iar în China și India, din ce în ce mai multe provincii și companii adoptă această politică pentru femei. Indonezia, Taiwan și Vietnam oferă și ele această posibilitate femeilor.

Pe de altă parte, lucrurile nu stau deloc așa în SUA, Regatul Unit și Europa.

Până și în țările în care există acest drept, feministele se impart în două categorii: cele care îl consideră un progres în ceea ce privește drepturile femeilor, și cele care îl văd ca pe un pas înapoi. În timp ce unele femei susțin că aceste zile libere în perioada menstruației sunt la fel de importante ca un concediu de maternitate, altele cred că dreptul acesta special pune în lumină o idee care discriminează, care portretizează femeile ca fiind mai „slabe”, mai inapte decât bărbații.

Există dovezi și studii care arată că și în Occident există această dorință și nevoie de zile libere în perioada menstruației.

Un sondaj publicat în British Medical Journal, la care au participat 32,748 femei olandeze, arată că 14% și-au luat liber de la muncă sau școală în zilele de menstruație. Doar 20% au spus motivul real pentru care-și iau concediu.

68% dintre femei au mărturisit că și-ar dori să aibă un program mai flexibil la școală și muncă în acea perioadă a lunii. Majoritatea însă, aproximativ 81%, au mers la muncă și în acele zile, deși s-au simțit mai puțin productive, din cauza simptomelor specifice.

Există și păreri complet contra acestui drept dedicat femeilor: unii cred că femeile nu sunt bolnave la menstruație, ci doar experimentează un proces biologic normal, așa că nu s-ar justifica „concediul” lor.

Mary Crooks, directorul executiv al asociației Victorian Women’s Trust, a spus că „femeile nu ar trebui să mintă niciodată legat de motivul pentru care nu vin la muncă sau de ce nu sunt productive”, adăugând că „menstruația joacă un rol cheie în buna funcționare psihică și fizică a femeilor”.

Exit mobile version