Tătaru: Dacă vom respecta regulile, vom putea vorbi de o aplatizare. Urmează două săptămâni grele

Asimptomaticii depistați cu COVID-19 nu pot fi externați în acest moment, conform ministrului Sănătății. Când se pot întoarce acasă Sursa Foto: Mediafax / Alexandru Dobre
  • Nelu Tătaru spune că intensitatea epidemiei va scădea doar atunci când românii vor respecta regulile.
  • Ministrul Sănătății anticipează că în aproximativ 3 săptămâni se va putea vorbi de o aplatizare a numărului de cazuri noi, dacă se respectă regulile.
  • Tătaru: „Sunt două săptămâni grele în care vom avea o creştere a numărului de cazuri.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi, la Sibiu, că dacă românii vor respecta regulile de protecţie sanitară, atunci se va putea vorbi peste două-trei săptămâni de o aplatizare şi de o scădere a nuărului de cazuri.

„Sunt două săptămâni grele în care vom avea o creştere a numărului de cazuri. (…) Dacă respectăm regulile putem vorbi peste două-trei săptămâni de o aplatizare şi de o scădere a nuărului de cazuri. Dacă nu vom respecta regulile ne aşteptăm la o creştere relativă, progresivă a numărului de cazuri”, a declarat Nelu Tătaru.

El a mai spus că, în prezent, „se consumă boala celor care au refuzat internarea”.

„În acest moment, suntem în săptămânile în care se consumă boala. Sunt două săptămâni grele în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri. Rămâne ca noi, ca sistem sanitar, ca Minister, ca guvern, să adaptăm unităţile sanitare pe care le avem, paturile de terapie intensivă, aparatura, la numărul care în fiecare zi îl vedem ca şi terapie intensivă, ca şi adresabilitate la unităţile de primiri urgenţe.

Ventilatoare avem, s-au şi adaptat la spitalele modulare pe care le avem, avem obţinut aviz pentru acel spital pe care-l avem în Chitila, se operaţionalizează astăzi primele 100 de paturi, se vor operaţionaliza tot în zilele următoare şi 100 din cele 500 de paturi din spitalul modular ce ţine de Victor Babeş din Pipera, avem spitalul Elias cu acel spital din incintă, tot spital modular care este operaţional în acest moment şi avem şi unităţile mobile de terapie intensivă pe care în acest moment le avem trimise către Piteşti, Prahova, Galaţi şi Timişoara.

Suntem într-o recrudecenţă cu o creştere a numărului de cazuri de opt săptămâni. Din prima săptămână a lunii iunie, când ajunsesem la 120-130 de cazuri noi, a urmat o creştere. În toată această perioadă am avut măsuri de relaxare, am avut de pe 3 iulie până pe 21 şi lipsa unui cadru legislativ, a unor pârghii pentru a putea gestiona. Începând cu 23 iulie am reluat această muncă titanică de identificare, diagnosticare, izolare, carantinare sau izolare la domiciliu”, a conchis Tătaru.