Tătaru despre al doilea val: „Nu ştiu dacă o economie trece de două ori într-o sută de ani prin ce trecem acum”. Când vom avea o viață „cvasi-normală”

Sursă foto: Mediafax/Alexandru Dobre
  • Nelu Tătaru spune că românii se vor putea întoarce la o viață „cvasi-normală” la începutul lunii augustu
  • Ministrul Sănătății e de părere că ne putem așteăta la o nouă relaxare a măsurilor din 15 iunie
  • Tătaru: Nu ştiu dacă o economie trece de două ori într-o sută de ani prin ce trecem acum

Ne putem gândi să revenim la o viaţă „cvasi-normală” la sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august şi la un al treilea val de relaxare din 15 iunie, spune ministrul Nelu Tătaru. Dacă va veni un al doilea val de infectări, nu va fi la fel ca primul, crede acesta.

Tătaru a spus la Digi24 că evaluarea primei etape de relaxare a arătat faptul că, respectând precauţiile, se poate trece la un nivel următor.

„Dacă mergem pe acest ritm, ne putem gândi din 15 iunie la a treia etapă de relaxare. La sfârşitul lui iulie – începutul lui august putem să ajungem la o viaţă cvasi-normală”, a spus Tătaru, adăugând că există totuşi posibilitatea ca transmiterea virusului în comunitate să persiste pe parcursul acestei veri.

Ministrul a vorbit despre un studiu de seroprevalenţă, care va arăta cât suntem de imunizaţi, câţi am trecut prin boală, dar şi ce previziuni sunt.

Studiul vizează 29.019 subiecţi din toată ţara, pe 9 grupe de vârstă, din care pacienţii aleşi prin eşantion vor merge la 3 laboratoare pentru analize sau evaluarea perioadică, iar INSP va face, cu acordul lor, teste serologice.

„Ne va spune câţi dintre noi am trecut prin boală şi previziuni pentru un viitor episod. Aşa putem previziona un eventual val 2”, a spus Tătaru.

Întrebat dacă va veni un al doilea va la toamnă, ministrul a răspuns că în general o pandemie merge cu epidemii sezoniere 1 an sau 2.

Cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar noi trebuie să fim pregătiţi pentru absolut orice. Facem tot posibilul să nu mai ajungem într-o perioadă ca aceasta. Nu ştiu dacă un medic se întâlneşte de două ori în viaţă cu ce s-a întâmplat acum. Nu ştiu dacă o economie trece de două ori într-o sută de ani prin ce trecem acum”, a declarat Nelu Tătăru la Digi24.

Va fi vaccinul anti-Covid obligatoriu?

„Am trecut printr-un prim moment al pandemiei, poate vom trece şi prin al doilea. Suntem o parte dintre noi care se imunizează. Imunizarea noastră se face în două feluri: trecând prin boală sau vaccinându-ne. Deocamdată vaccinul nu-l avem. Posibilitatea ca odată apărut acest vaccin anti-COVID la un an şi jumătate după, nu ştiu dacă o mai fi atât de acerb să îl credem obligatoriu.

Ca şi vaccinul antigripal, ca şi vaccinul anti-Covid, le recomanzi. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program pe care le luăm din copilărie, pe acelea le-aş face vaccinare obligatorie. Este o patologie care, poate, o s-o avem un an, doi, nu este o patologie care se perpetuează de la an la an. Nu putem introduce oligativitate după un an-doi de boală”, a încheiat Tătaru.