• Nelu Tătaru spune că există riscul ca numărul de cazuri de Covid-19 să crească în următoarea perioadă
  • Ministrul Sănătății a explicat că autoritățile gestionează o creștere a numărului de cazuri pe trei perioade de relaxare, weekenduri prelungite, sărbători, etc.
  • Tătaru spune că această creștere este influențată inclusiv de decizia CCR cu privire la măsurile de izolare și carantinare
  • Ministrul Sănătății transmite că mesajul OMS „Treziți-vă la realitate” e valabil și pentru politicieni

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că riscul creșterii cazurilor de Covid-19 în România se menține ridicat. Acesta a prezicat, la Digi 24, că evoluția infectărilor este direct determinată de cele trei perioade de relaxare, de weekendurile prelungire, sărbători, dar și de vidul legislativ creat de decizia CCR de a declara neconstituționale măsurile de izolare și carantinare.

„Este un număr crescut de cazuri, este un număr crescut și la sfârșitul acestor trei săptămâni de când avem o creștere, luăm ca repere numărul de decese, numărul de cazuri de la terapie intensivă care rămân peste 200. În plus, avem și decizia Curții Constituționale care contestă internarea, contestă carantina, contestă izolarea la domiciliu.

În acest context, sunt pacienți care solicită externarea, ei sunt avertizați de către medicul curant, după examenul de aparate și sisteme efectuat de starea în care se află, indicațiile terapeutice, ce ar fi trebuit urmat, se fac recomandări la externare și sunt puși în contextul în gardă vizavi de o anchetă epidemiologică care îi poate implica în depistarea sau infectarea unor terțe persoane că sunt sub incidența articolului 352 din codul penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor transmisibile. În acest context, rămân cu aceleași recomandări – cei care au primit recomandarea de izolare la domiciliu să respecte această izolare, iar familia și cei care sunt apropiați, în anturajul fiecărui pacient externat, pozitiv, să aibă grijă referitor la precauții și recomandări.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

Există riscul ca numărul cazurilor să crească, noi gestionăm o creștere a numărului de cazuri pe trei perioade de relaxare, pe weekenduri prelungite, pe sărbători și mergând pe o eventuală a patra perioadă de măsuri de relaxare, dar, în acest context, trebuie să evaluăm foarte bine creșterea numărului de cazuri, iar în context legislativ, în aceste două zile, noi am pregătit un proiect de lege, tocmai pentru a pune în conformitate un act legislativ cu recomandările CCR”, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, potrivit sursei citate.

Totodată, Tătaru crede că mesajul OMS către țări de a trata responsabil criza și de „a se trezi la realitate” nu este valabil doar pentru populație, ci și pentru politicieni: „Cred că nu este un mesaj doar către populație, este un mesaj către cei care contestă tot ce s-a întâmplat în ultimele patru luni, pentru cei care contestă momentul în care aflăm, iar la noi este valabil și pentru cei, o parte a eșichierului politic, care consideră că tot ce a fost poate fi folosit în interes politic în acest moment”.