• Taţii vor avea voie din nou în sala de naștere
  • Taţii vor putea asista la naştere cu respectarea anumitor condiţii
  • Manager maternitate: Iniţiativa nu poate fi pusă în aplicare

După un an şi ceva de restricţii, taţii vor avea voie în sala de naștere, în anumite condiţii: să prezinte adeverința de vaccinare, rezultatul negativ al unui test PCR sau dovada că au avut COVID-19 în ultimele trei luni.

Managerul maternităţii din Timişoara spune că iniţiativa e bună, dar, în 95% dintre spitalele de stat nu poate fi pusă în aplicare. Maternităţile funcţionează în clădiri vechi, cu încăperi în stil vagon, iar accesul se face din sala de travaliu şi post-naştere direct în sala de naşteri.

„Taţii care ar dori să asiste la naştere, ar trebui să treacă prin sala de travaliu unde să nu uităm că pot fi prezente şi, de cele mai multe ori, sunt prezente gravide pe perioada travaliului. Asta înseamnă că nu reuşim să respectăm în primul rând condiţiile medicale normale privind desfăşurarea travaliului şi în al doilea rând, intimitatea pacientelor. Care maternităţi din România respectă aceste condiţii, astfel încât, femeile care se află în travaliu şi imediat după naştere nu pot fi deranjate? Toate maternităţile private, unităţile noi, respectă aceste criterii. Şi atunci iar se face o diferenţă: de ce unităţile private din România permit taţilor să asiste la naştere şi unităţile de stat din România nu permit?”, este de părere Marius Craina, şeful Maternităţii Bega din Timişoara.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Daniel Scornea a putut să asiste la naşterea primului său copil. Nu din sală, ci dintr-o altă încăpere. A urmărit totul printr-un perete din sticlă.

„Tot ce s-a întâmplat a fost emoţionant, dar poate că aş fi vrut să fiu mai aproape, să o ţin de mână, sau s-o încurajez. Fiind primul copil, am avut emoţii foarte mari, am vrut să îl văd, am vrut să îl strâng în braţe, am vrut s-o încurajez pe soţia mea. Au fost sentimente unice, pe care nu le poţi descrie decât atunci când ţi se naşte un copil. Cred că la toate momentele familiei, ca bărbat, trebuie să fii lângă soţie şi în general, în viaţă”, a povestit tatăl.